Vilnius

Många människor som vill utforska de östra delarna av Europa, tänker ofta troligen på städer som Prag, Budapest eller Moskva. Men det finns många guldkorn som flertalet ännu inte har lagt märke till. Vilnius i Litauen är ett sådant exempel.

Vilnius – en prisvärd upptäcktsfärd

Kärt barn har många namn och detta gäller även för Litauens största stad Vilnius, även kallad Vilna och Vilnia från floden som rinner genom staden med samma namn.
Staden Vilnius, som uppskattas vara ca 700 år gammal, ligger i Litauens sydöstra del, belägen där de två floderna Vilnia och Neris knyts samman.

Här finns det många okända och kända platser att besöka som tyvärr inte har fått den publicitet de förtjänat. Litauen och de övriga baltiska länderna är dessutom mycket prisvärda turistmål samtidigt som man slipper trängas med andra besökare från världens alla hörn och kanter och får på så sätt fler tillfällen att knyta an till stadens invånare.

Invånarna i Vilnius

Här bor drygt 600 000 invånare som är en huvudsaklig blandning av litauer, polacker, vitryssar, ryssar, ukrainare samt en liten klick judar. Sedan länge är Vilnius en känd arkitekturstad och har man turen att komma hit, kan det vara en idé att gå och kika på de över 40 kyrkor som staden har upprättat under sekIer. I Vilnius träffar man också på en stor andel studenter då staden har två berömda universitet: Vilniusuniversitetet samt Mykolas Romeris-universitetet där man kan läsa juridik och samhällsvetenskap m.m.

Att se och göra i Vilnius

Då staden är en typisk medeltidsstad i sydeuropeisk anda, har den främsta bebyggelsen byggts upp runt stadshuset och sedan fortsatt att expandera. Här kan man bl.a. skåda stadens huvudgata Pilies gatve som sträcker sig en lång bit genom stadens sevärdheter. Där kan man shoppa i större butikskedjor som exempelvis Marks & Spencer och vill man spana in de lite mer excentriska butikerna eller restaurangerna, kan man svänga in på smågatorna i stadens kärna som har många roliga och oväntade saker att både sätta tänderna i samt att köpa med sig hem som minne.
Att äta i Vilnius är för övrigt mycket billigt samtidigt som man absolut kommer att stilla sin hunger och törst med typisk inhemsk mat eller andra rätter präglade av olika karaktärer.
Gamla stan i Vilnius är också en mycket känd stadsdel och räknas som en av de största och mest historiska platserna i Europa där kultur, byggnadskonst och mystik flyter samman. Tiden från Sovjet gör sig också påmind en hel del. I Vilnius kan man njuta av både gotisk arkitektur, renässans och en rad andra stilar som pryder både fasaderna och insidorna. Det bästa sättet att ta sig fram här är till fots och det kan man med fördel göra när man utforskar resten av staden också. Tar man taxi bör man göra upp om priset i förväg. Annars finns det också stadsbussar att ta sig runt med.

Uzupio

Precis som Vatikanen är en egen liten stad i staden, är Uzupio det också. Detta lilla konstnärsmecka har både egen nationaldag (1 april), konstitution samt fyra egna flaggor och mängder med spännande saker att vila ögonen på.

Vill man stilla sinnyfikenhet och ta steget fullt ut för att bli begeistrad över denna relativt anonyma stad, kan man lätt ta flyget dit på 2 timmar. Längre tid tar det inte.