Vathi

Samos största stad har egentligen två namn: Man kallar den för Samos stad och Vathi på samma gång. Vathi är den äldre beteckningen på staden som numera har döpts om. Här kan man kombinera bad och sol med shopping och uteliv samtidigt som man får uppleva den grekiska vardagen. Det gamla och charmiga finns fortfarande kvar men har nu fått nya moderniteter bredvid sig i form av ny arkitektur, inredning och moderna restauranger. Vathi är en stad med trånga gator fulla av bagerier, kaféer och män och kvinnor som spelar brädspel, sippar på sitt söta kaffe eller bakar bröd. Doften är oslagbar och det är lätt att man stannar till för att prata en aning med lokalbefolkningen. I Grekland är det känt att turister blir mycket väl behandlade och att grekerna själva är nyfikna på alla besökare. Det är inget problem att skaffa nya vänner här.

Bo i Vathi

I Vathi ligger ett större antal hotell, då turismen har vuxit sig stark sedan en längre tid. Man kan både hitta små genuina boenden med en personlig prägel samt de stora all-inclusive hotellen. De sistnämnda ligger nära stranden och här kan man låna solstolar eller parasoller som ingår i priset. Flera charterbolag anordnar resor till både Samos och grannön Patmos, men vill man hellre boka allt på egen hand så går det hur bra som helst.

Stränder i och runt Vathi

Inne i centrum ligger tre stränder som alla har något att erbjuda. De är alla lämpade för barnfamiljer, då de är långgrunda och vill man utöva någon sport i vatten så finns det både utrustning och guide att boka. Strax utanför Vathi ligger det några andra längre stränder som är mycket populära att åka till. På ön Samos finns hela 300 stränder att besöka och det allra bästa sättet att göra det är att hyra en bil. Det är vanligt att turister hyr bil i Grekland och det är lätt att hitta hyrbilsfirmor.

Nattliv

Vathi är en relativt stillsam turistort men under högsäsongen livas stämningen upp en aning, då diskoteken och barerna håller öppet till sent. De kvarter som ligger närmast stranden har bäst uteliv. Barerna är flera och musiken modern och här samlas människor från alla möjliga olika platser. Ska mam gå ut och göra stan på kvällen, är det alltså hit man ska styra kosan även om det ligger några mysiga barer inne i staden också.

Att göra i Vathi

Förutom att strandhänga och botanisera i de små butikerna längs med gränderna, kan man ge sig ut på olika båtturer eller åka in till någon annan ort. Från Vathi kan man ta båten över till Turkiet och besöka den antika staden Efesos. Man kan också åka runt på ön för att titta på vingårdar, källor eller äldre sevärdheter i form av tempel och ruiner. Samos har också många byar och dalar med olivlundar där man kan köpa med sig olivolja och inhemskt hantverk. Om man vill röra på sig lite så ska man följa med på vandringsturer i bergen. Här har tiden stannat en aning, vilket man kommer att märka av om man gör ett besök i någon bergsby där grekiska gummor lagar mat och männen vallar får eller getter.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*