
När du åker till Stockholm som turist så finns det väldigt mycket att se och det är lätt att spendera flera dagar i staden och ha något nytt att göra hela tiden. Vår huvudstad är fantastiskt vacker med allt sitt vatten och många grönområden. Ett av alla ställen som är väl värda ett besök är absolut Vasamuseet. Detta museum som innehåller en gammal väl bevarad träbåt men också så mycket historia om ett Sverige förr i tiden.
Statligt ägt museum
Vasamuseet är statligt ägt och öppnades år 1990. Det innehåller ett stort regalskepp och förutom själva skeppet så finns det massvis med andra utställningar på museet som berättar om livet ombord skeppet, hur det var att vara kvinna på den här tiden och speciellt på båtarna och mycket annat. Själva skeppet sjönk år 1628 när hon skulle ut på sin första färd men kom inte ens ut ifrån Stockholm. Vasaskeppet kom runt 1300 meter vilket kan vara en av världens kortaste jungfruresor. Det tog dock ända fram till 1961 för att skeppet skulle bärgas och det var efter en lång kampanj efter att han som hade hittat skeppet, Anders Franzén, kampanjat att skeppet skulle upp till ytan. Först så bildades ett provisoriskt museum och skeppet har sedan dess på något sätt varit ett museum men i sin nuvarande form skapades museet 1990. Museet ligger på Djurgården i Stockholm.
Vasaskeppet är världens bäst bevarade 1600-talskepp och museet är faktiskt det mest besökta museet i hela Skandinavium. Varje år så besöker runt 1.3 miljoner människor Vasamuseet och många skolklasser åker hit för att lära sig mer om tiden på 1600-talet.
Sverige var en stormakt
På 1600-talet så var Sverige en stormakt och då behövdes stora skepp för att kunna vinna slag ute till havs. Därför lät Gustav II Adolf bygga Vasa som beskrevs som den tidens bästa stridskepp. Det blev inget annat än ett stort fiasko dock. Vasa byggdes av holländska byggmästare men ingenting blev som det skulle och Vasa kom som sagt aldrig ut på havet och inte ens ut från Stockholm. Den vanligaste anledningen som nämns är att Vasa var allt för tungt lastat och klarade således inte att segla.
På museet så bedrivs det kontinuerlig forskning och det finns flera forskare som är heltidsanställda bara för att forska vidare om Vasaskeppet och livet som levdes på den tiden. Hur levde människorna? Hur byggdes skeppet och många andra frågor.