Vandrarhem förklarat

De flesta känner till eller har en aning om vad ett vandrarhem är. Lite av förklaringen till det specifika namnet är just att vandrarhem från allra första början var ett tillfälligt hem för just vandrare eller människor på resande fot. Vandrarhem kan ha varierande grad av service, bemanning och tillgång till såväl förvaring som mat. Gemene man förknippar gärna denna typ av tillfälligt semesterboende med ett så kallat budgetalternativ.

De flesta svenska vandrarhem är anslutna till STF (Svenska Turistföreningen) eller SVIF (Sveriges vandrarhem i förening) som är de två största organisationerna när det gäller just vandrarhem. Det finns dock även en hel del fristående vandrarhem. För de organisationsanslutna hemmen är det dock lättare med marknadsföringen samt att synas på såväl nationella som internationella turistsidor.

Flexibilitet

Ledordet i fråga om vandrarhem är naturligtvis flexibilitet. Det finns en uppsjö av olika sorters alternativ och numera är det inte bara semesterfirare på cykelresa eller fattiga studenter som håller till på vandrarhemmen runt om i landet. Vissa mindre företag marknadsför sig medvetet för att till exempel nå ett bredare kundurval, som landets alla arbetspendlare som naturligtvis också behöver ackommodation.

Det finns gott om användarvänliga sidor online där man kan välja det vandrarhem som passar bäst för val av aktivitet och tillgång till olika bekvämligheter. Vandrarhem förknippas gärna med ett mer spartanskt och sparsmakat utbud men det finns faktiskt både städning, bäddning och frukost för den som vill ha det. Eget självhushåll är dock väldigt populärt med individuella rum och kök för egen matlagning samt möjlighet att förvara egna livsmedel i tillhandahållen kyl.

Närhet till både land och stad

Många vandrarhem ligger väldigt naturskönt och håller endast öppet en del av året. Dessa är medvetet mer inriktade mot turistverksamhet. En del vandrarhem är utpräglade för just vandringsleder och står att finna både inrikes och utrikes. Här finns möjlighet att få en säng över natten samt värma medhavd mat.

Även i storstäderna finns det gott om vandrarhem. En del av dem har fått oförtjänt dåligt rykte då de ger fantastiska möjligheter att uppleva olika städers utbud med gågator, butiker och restauranger. Ett vandrarhem i staden gör att man kan uppleva stadens puls utan att ruinera sig. Det finns som sagt vandrarhem för alla plånböcker och mer exklusiva varianter har blivit populära. Man kan med andra ord bo både fräscht och billigt i stadens hjärta.

Vandrarhem är också väldigt populära utomlands. De flesta har någon gång hört talas om backpackers som reser världen över och tågluffar sig fram en världsdel i taget. I dessa sammanhang är vandrarhemmen oerhört populära då de just tillhandahåller ekonomiskt boende för människor på resande fot.

För den som vill starta ett eget vandrarhem gäller det dock att snarast skaffa ett giltigt tillstånd hos polismyndigheten om man planerar att driva en verksamhet som kommer att omfatta minst fem rum eller om man planerar att hyra ut till minimum nio gäster. Detta visar att vandrarhem är mycket seriösa och lagliga inrättningar oavsett om man väljer att registrera sig hos större organisationer eller marknadsföra sig själv.