Vandrahem

Ett vandrarhem är en billigare form av boende man kan ta in på när man behöver någonstans att sova. Ofta finns det flera bäddar i samma rum så man kan få dela rum med flera personer som man inte känner och det kan många gånger vara trevligare än man kanske kan tro.

Det finns andra benämningar på vandrarhem varav en är hostel, icke att förväxla med hotell som låter snarlikt för det handlar om två helt olika boendeformer och prisklasser.

Vandrarhem och hostel kan vara bedrivet i privat regi eller under en organisation som till exempel KFUM, Svensk Turist Förening (STF) och liknande. På en del vandrarhem erbjuder man även mindre rum för enstaka boenden till ett något högre pris. Söker man ett sånt rum utomlands går de under benämningen privates.

På ett vandrarhem kan man erbjudas frukost precis som på ett hotell och i regel finns det andra förmåner inkluderade i priset för en övernattning, så som förvaringsskåp, tvättmöjligheter, tillgång till dator och fri wifi för att nämna något. Om man inte har så höga krav på standard och komfort så kan det vara ett trevligt och billigt sätt att resa runt världen och ta in på ett hostel. Ofta arrangerar man gemensamma grillfester och liknande för gästerna så det kan vara riktigt roligt att bo på ett vandrarhem. Möjligheten att träffa nya bekanta från hela världen är stor när det gäller den här typen av boendeform.

Hostel finns över hela världen så för den som har planerat en jordenruntresa kan det vara ett ekonomiskt boendealternativ. Varför är det då inte ett förstahandsval för resenärerna att ta in på ett vandrarhem istället för ett långt mycket dyrare hotell? Det handlar oftast om oviljan att dela rum med människor man inte känner. Det kan också vara frågan om att man har höga krav på komfort och service. Servicen brukar det dock inte vara något fel på när det gäller vandrarhem och hostel.

Vandrarhemmen brukar ofta ligga på attraktiva platser och attrahera intressanta gäster från hela världen så det är en rolig arbetsmiljö och brukar därför locka till sig trevlig och rolig personal.
De som upptäckt vandrarhemmen brukar föredra dessa boendeformer eftersom det är ett roligt sätt att träffa andra människor som man kanske aldrig hade mött på ett hotell. Priset ligger långt under kostnaden för hotell. Det är kanske anledningen till att människor tror att hotell är det bättre alternativet men så behöver inte alls vara fallet.

Vandrarhemmen finns överallt i alla typer av miljöer. Det är inte ovanligt att hitta vandrarhem centralt och som exempel kan nämnas att det ligger några hostel i anslutning till Skeppsbron i Stockholm och mycket centralare än så kan det inte bli. Vandrarhemmen går även att finna i fjälltrakterna. Utomlands brukar man kunna hitta vandrarhem och hostel såväl centralt som på lugnare ställen, som på en strand bara några meter från havet.

För dem som gillar att resa men ännu inte prövat att bo på ett vandrarhem eller hostel är tipset att testa den här boendeformen. Risken är att man blir positivt överraskad.