Valletta

Letar du efter ett resmål som är perfekt för en weekendresa kanske du ska ge Maltas huvudstad Valetta chansen. Det är en vacker stad som är väldigt mångsidig och där du kan njuta av otrolig arkitektur, charmiga restauranger och ett flertal intressanta sevärdheter där du verkligen kan känna historiens vingslag. Malta har på grund av sin strategiska position i Medelhavet ofta spelat en viktig roll, inte minst i krigstider. Faktum är att en stor del av staden skadades av bombräder under andra världskriget. Nu är allt restaurerat och Valetta anses så unikt och viktigt att bevara för framtida generationer att UNESCO har lagt till staden på sin världsarvslista.

Hur du tar dig till Valetta

Enklast är att resa med flyg. Destinationen du är ute efter kallas Malta International Airport, men den ligger såpass nära huvudstaden att den ibland till och med kallas Valetta Airport. Från flygplatsen till de centrala delarna av staden är det bara omkring 6 km. Bästa tipset är att utnyttja flygbussarna kallade Airport Express. De har rutter som benämns X1-X4 där X4 går till Valetta. En enkelresa kostar bara lite mer än en euro och är betydligt billigare än att ta en taxi.

Väder

Malta räknas överlag som solsäkert och vädret är nästan alltid bra. Under sommaren visar termometern i regel 25°C till 30°C och det är knappt några regndagar att tala om. Till och med under en vintermånad som december brukar medeltemperaturen ligga runt 15°. Uteserveringarna håller faktiskt öppet under hela året, vilket är ett gott tecken på ett härligt klimat. Vad man kan tänka på är dock att det brukar vara lite fler regndagar från oktober till april jämfört med under sommarmånaderna. Självklart är också medeltemperaturen i vattnet högre under sommaren så för den som tänkt njuta av sol och bad under resan, finns vissa fördelar med att välja årstiden.

Boende

Det mesta handlar om din egen budget eftersom du kan hitta alternativ för alla plånböcker. Många uppskattar bekvämligheten med hotell. Några snabba tips är Palazzo Paolina Boutique Hotel, Palazzo Consiglia, La Falconeria och Grand Hotel Excelsior. Hotell brukar vara bästa valet för de som inte bryr sig så mycket om priset, utan mest vill ha god service och en allmän känsla av lyx. För den mer prismedvetne resenären till Valetta är en rekommendation att hyra en semesterbostad i ett hyfsat bra läge. Många hyr nämligen ut sina lägenheter, särskilt under högsäsongen för turister. Är du tidigt ute brukar det gå att välja och vraka mellan lägenheter i förvånansvärt bra lägen, inte sällan med Valettas huvudgata inom bekvämt promenadavstånd.

Allmänna restips

Du behöver inget visum för att resa till Malta som EU-medborgare. Ett giltigt pass är fullt tillräckligt om du ska stanna under kortare tid än 3 månader. Landet använder euro som valuta. Att betala med kort brukar inte vara några som helst problem, men vill du använda kontanter kan det vara smart att växla pengar i förväg till en riktigt bra växelkurs. Om du känner att det spelar mindre roll finns också många flera automater i Valetta. Bästa sättet att ta sig runt inne i Valetta är att promenera. Bussförbindelserna är dock överraskande bra och eftersom avstånden inte är särskilt långa på Malta är även taxi ett acceptabelt alternativ.