Vad är ett pensionat?

Det finns en mängd olika alternativ när man söker boenden på resan, oavsett om detta gäller en semesterresa eller en affärsresa. Det generellt dyraste boendet är på hotell, där man får betala för den service och de tjänster som erbjuds förutom att boendet ska hålla en viss förväntad standard. Många företag har avtal med olika hotellkedjor, där man erbjuds rabatter och frinätter som bonus för frekvent nyttjande. Som privatperson och småföretagare har man inte tillgång till dessa förmånliga avtal och hotellvistelser kan i längden bli ganska kostsamma – särskilt om man är en större familj som reser tillsammans. Här behövs med andra ord alternativ som inte spränger resekassan och som fungerar för alla.

Vad finns det då för alternativ till hotellboende? Ett alternativ är vandrarhem, där man oftast får dela badrum med andra människor (ibland också dela rum). Detta är inte för alla, särskilt inte för de som vill ha lite avskildhet i det privata. De som föredrar naturliv kanske tar med sig tält och spritkök ut i skogen och bor helst på detta sätt, alternativt hyr en stuga om man vill sova lite mer bekvämt. Men om man vill bo i hotellstil, inte vill betala lika mycket men vill komma åt den där riktigt mysiga ”hemma-hos”-känslan då? Då ska man absolut börja leta efter ett pensionat.

Ett pensionat (som ofta går under benämningen gästhem numera) kan sägas vara en enklare variant av hotell som ofta öppnas i områden där det finns en viss turism. Här erbjuds man både kost och logi för kortare och längre vistelser. Pensionat har en helt annat hemmakänsla än ett vanligt hotell, eftersom dessa helt enkelt oftast är privata villor och byggnader från början. Gemenskap är ett av ledorden på ett pensionat; ofta blir det som en enda stor familj där gästerna träffas för att tillsammans äta frukost, lunch och middag i en allmän matsal. Förr var det vanligt med många stamgäster på pensionaten, som hade sina speciella platser vid måltiderna (detta var viktigt!) och stannade många veckor åt gången. Man förväntades förr i världen att stanna minst en vecka på ett pensionat, medan man nuförtiden absolut kan välja att stanna en natt eller två.

Ett pensionat ligger som regel inte i cityområden, trots att detta också förekommer. Här är det istället lantligt läge som gäller, ofta naturskönt med fint läge nära havet eller en sjö. Det ska gärna finnas en del aktiviteter att ägna sig åt både på själva pensionatet och i dess omgivningar, så att gästerna ska ha något att ägna sig åt under vistelsen. Det är precis detta som gjorde pensionatet till ett så populärt boende från början; människor som flydde stöket och stressen i staden och flyttade under en period ut till ett skönt pensionat.

Det går fortfarande att hitta en mängd olika pensionat runt om i landet, där inget är det andra likt (vilket är något av charmen med konceptet). Tack vare att priserna som i regel ligger en bit lägre än motsvarande på ett hotell, är pensionaten väl värda att överväga när det är dags att bege sig ut och åka.