Vad är ett gästgiveri?

Ett gästgiveri erbjuder gäster mat och rum att sova i, vanligen över ett par enstaka nätter. Man kan till exempel sova där som en kortare övernattning när man är på semester. Om man har rest långväga för att hälsa på släkt eller vänner och de inte har husrum att erbjuda, kan det också vara en bra lösning att ta in på ett gästgiveri. Vad som kan vara mycket spännande med gästgiverier är att de har funnits sedan länge och bjuder på historia från svunna tider. Traditionen med gästgiverier har funnits ända sedan 1200-talet.

Vad erbjuds?

Idag kan gästgiverier liknas med både hotell och vandrarhem. Ofta erbjuder de en väldigt hemtrevlig miljö med vanlig svensk husmanskost. Vissa har restauranger, andra erbjuder endast frukost. Vad alla gästgiverier har gemensamt är att de erbjuder kost och logi.

Priser

Gästgiverier är oftast betydligt billigare att bo på än på ett hotell. Det kan kosta allt från ett par hundralappar för en natt upp till en dryg tusenlapp, det beror helt på hur hur hög kvalitet gården håller, läget och om det är hög- eller lågsäsong.

Var finns de?

De går att att finna över i stort sett hela vårt avlånga land. Gästgivaregårdarna, eller gästgiverierna, har oftast funnits många århundraden på ett och samma ställe och har redan ett bra läge. När man läser om olika gårdar finns det ofta mycket historia som hör till, i varje fall skiljer sig historien åt och det kan vara spännande att höra hur det en gång i tiden såg ut på just den gästgivaregård man ska övernatta på. Förr fanns det dock betydligt fler gårdar än vad det gör idag. Anledningen till att de har minskat i antal är för att det inte längre tar lika lång tid att resa eftersom det idag exempelvis finns tåg och bil och man kan ta sig över Sverige på endast en dag utan att behöva övernatta.

Historia

Förr i världen fanns det en Gästgiveristadga i Sverige. Den innebar att när man förr i tiden skulle förflytta sig behövdes det tak över huvudet och mat att äta, annars fick man bo utomhus och gå hungrig. När kungen skulle resa fanns det krav på att man alltid skulle släppa in honom och låta honom stanna, man skulle bjuda honom på mat och låta hans hästar vila och få hö. Det var till och med så att man hade krav på sig att ge honom sina hästar för att kungen skulle kunna fortsätta sin resa genom landet. År 1615 uppdaterades Gästgivarestadgan och den sade att det skulle finnas gästgiverier efter varje landsväg med max en och en halv mils avstånd. Hela Gästgiveristadgan avskaffades dock 1933.

Förr kunde man övernatta på en Gästgivaregård och där ställa sina hästar och låta dem vila upp sig till nästkommande dag, för att sedan fortsätta sin resa vart än man var på väg. Det var vanligt att man stannade längs flera gårdar på vägen mot sin destination eftersom man förr inte kunde ta sig fram lika snabbt som idag.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*