Vad är en camping?

Vad är en camping? De flesta har troligtvis hört talas om att campa men vad är den exakta definitionen? Det finns flera sätt att bo på en camping. Vanligt är att man bor i egen husvagn eller ett tält men många campingplatser erbjuder även boende i stugor som nuförtiden kan vara fullt utrustade med eget badrum, stort kök med kyl och frys, ett flertal rum och standard som i vilket annat sommarhus som helst. Att tälta kan man göra helt ute i naturen, bara man följer allemansrätten. Det kan också anses som att campa, men det är inte en camping för det. En camping är en plats där man mot en avgift får ställa upp tält, husvagn eller till och med bil och då får ta del av campingens faciliteter plus en viss trygghetskänsla som en ordnad campingplats erbjuder.

Faciliteter

En campingplats erbjuder oftast ett flertal faciliteter. Oavsett boendeform brukar man kunna betala för tillgång till el och rent vatten. Det brukar finnas duschar och toaletter i ett eller flera hus på campingplatsen, gemensamma för de boende. Ibland finns också enklare spisplattor för att man ska kunna laga mat om man inte har denna möjlighet i husvagnen, tältet eller stugan, om det är en enklare variant. Plats att diska på finns också med vatten och vask. Mot en mindre avgift kan man ofta också tvätta kläder så att semesterpackningen inte behöver vara så stor. Avfallsstationer med sopsortering erbjuds också på campingen så att man kan semestra nära naturen utan dåligt samvete med tanke på miljön.

För hela familjen

Naturen brukar vara huvudskälet till varför en campingplats ligger där den ligger. Ofta finns en strand, en vacker sjö, fjäll eller stora skogar i närheten av campingplatsen. Det finns möjlighet till fantastiska friluftsupplevelser för både stora och slå. Men ibland kanske vädret är trist med regn och blåst, eller så vill man ta en paus från friluftslivet en stund. Då brukar campingplatserna kunna erbjuda en hel del annat, särskilt för familjer. Pingisbord, boulebana, lekrum, bio, minigolf, lekplats och till och med swimmingpool blir allt vanligare på campingplatser som vill locka gäster och få dem att trivas lite extra.

Ibland kan man även hyra cyklar, kanoter eller likande för att ta sig runt och utforska omgivningarna. Administration av uthyrning, utlåning av pingisracketar och allmän information kring campingen brukar man kunna få i campingens reception. Denna brukar vanligen vara kompletterad med en mindre kiosk och butik där man kan köpa det nödvändigaste som hygienartiklar, kanske enklare frukostingredienser och så förstås snacks, drickor och glass.

Glamping

På senare år har en specialform av camping börjat erbjudas på vissa campingplatser. Der är en lyxigare form av camping med finare tält, vanliga, riktiga sängar och mer service, t.ex. att man kan beställa mat till tältet m.m. En lightvariant av tältboende för den som vill prova på campinglivet men kanske är lite för bekväm för att ta steget fullt ut till sovsäck, liggunderlag, trangiakök och fuktiga gamla tält som sett sina bästa dagar. Glamping helt enkelt!

En camping erbjuder något för alla smaker!

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*