Ut och segla

Vill man ha en båt för både avkoppling och för fartfyllda äventyr så är segelbåten en utmärkt båt. Segelbåten drivs främst med segel och drivs framåt genom att seglen fångar vinden men de kan också ha en hjälpmotor. Man är alltså beroende av vinden för att nå dit man ska. Det gör segelbåten till ett miljövänligt och tyst alternativ, men kanske också långsamt om det är brist på vind. Därför är det bra om den har en hjälpmotor även om det inte är obligatoriskt.

Vilken typ av segelbåt man ska välja beror på vilken typ av båtupplevelse man vill ha men de vanligaste är jolle, katamaran, kölbåt och trimaran. Man skall också anpassa båt efter vilka som skall nyttja båten då vissa är mer anpassade för familjeliv än andra. Dock behöver det inte betyda mindre spännande segling för att man väljer en båt som rymmer hela familjen. Man skall också anpassa båt efter vilka turer man tänker göra – långseglingar, öppet hav, turer längs kusten, matlagning, komfort etc. Det finns massor av begagnade segelbåtar att köpa och bra att veta är att nyare båtar ofta är bredare och erbjuder större trivselutrymmen medan äldre båtar är mjukare att åka i.

Jolle

Jollen kommer i olika modeller men är en öppen mindre roddbåt som är försedd med akterspegel. Ordet jolle används om båtar med varierande funktion, från släpjollen till en båt till ett mindre fartyg. Segeljollen är en öppen segelbåt som istället för fast köl har centerbord.

Katamaran

Denna båt har två parallella skrov och finns både som segel- och motorbåt. Den är ofta snabbare, stabilare och rymligare än en motsvarande båt med ett skrov.

Kölbåt

Skrovet på denna typ av segelbåt består helt av ballast, eller innehåller i alla fall ballast. Detta för att sänka båtens tyngdpunkt och förbättra tvärskeppsstabiliteten.

Trimaran

Istället för två skrov likt Katamaranen så har trimaranen tre. Ett huvudskrov och två mindre parallella skorv, så kallade utriggare. Också denna båttyp kan vara av både segel- och motormodell men segelmodellen är vanligare.

Oavsett vilken typ av segelbåt man tänker sig så är det bra att kunna segla innan man ger sig iväg och man bör också kunna navigera. Det finns en mängd bra seglarskolor i Sverige.

Seglingens historia

Världens första segeltur kan man med säkerhet inte veta när den företogs men den första historiska skildringen av en segelbåt är från mellan 5 000 och 5 500 f.Kr och har återfunnits i Kuwait. Då hade segelfartygen ännu inte nått sin höjdpunkt utan det skedde först mellan runt 1500- och 1800-talet.

Några som satte seglingen på kartan var Fenicierna. Med för tiden avancerade båtar så gav de sig ut på upptäcktsfärd i Medelhavet omkring 3 000 f.Kr. Fenicierna var, så vitt man vet, de första att bygga båtar med köl. De kunde också navigera efter stjärnorna ute på öppet hav och kryssa i motvind.

En annan grupp människor som förknippas med seglatser, framför allt i norra Europa, är vikingarna. De plundrade England på 700-talet och gav sig även på Paris, Hamburg och Istanbul. De använde sig av fyrkantiga och primitiva segel som uppenbarligen dög gott.

Rekord

Världens snabbaste segelbåt är Vestas Sailrocket 2 som kommit upp i 65,45 knop vilket motsvarar 121,1 km/h. Rekordet sattes i Walvis Bay i Namibia.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*