Upptäck Petras livliga idyll

Turistorten och den lilla livliga byn Petra är ett av Lesbos bästa och populäraste semestermål. Hit kan man lätt ta sig med ett charterbolag men självklart kan man också ta sig hit på egen hand om man föredrar det. Om det är någonstans man får uppleva Greklands byar från den bästa sidan, så är det verkligen i Petra och i dess omgivningar. Denna lilla idyll ligger på Lesbos norra sida och kan göra vem som helst full av förtjusning. Landskapet är ganska platt men mitt i staden reser sig en 30 meter hög klippa. På toppen av detta lilla berg står en kyrka tillägnad jungfru Maria. Runt omkring i omgivningarna kan man vandra eller cykla vid byns utmärkta stigar där man har möjlighet att både titta på djur, fåglar och ovanliga växter.

Den aktiva sandstranden i Petra

Trots att denna lilla sagolika by är så liten, så brukar det vara mycket aktivitet runt den centrala sandstranden som är mycket barnvänlig. Stranden är både grovkornig och finkornig samt långgrund och sträcker sig en bra bit längs med byns strandpromenad där restaurangerna och barerna håller öppet till sent. På stranden kan man hyra solstol eller parasoll och utöva olika vattensporter som dykning, vindsurfing eller hyra trampbåt. Även fiskemöjligheterna är goda.
Tänk på att många strandkaféer erbjuder sina matgäster en gratis solsäng om man köper något att äta eller dricka där. Vill man utforska nattlivet passar det bra att stanna på stranden så den lugna musiken byts ut mot en mer livad sådan och baddräkterna ersätts med högklackat och snygga outfits. Det roligaste med denna strand är att man har bra utsikt mot Turkiet så det kan vara roligt att ta med sig kikaren för att spana in grannlandet. Om man har hyrt en bil, ska man veta att det finns en rad undangömda stränder i närheten som exempelvis Kagia som nästan inga turister vet om.

De gamla gränderna

I Petras stadskärna kan man både sätta sig vid byns knutpunkt inne på torget eller våga sig in på de trånga bakgatorna där blommorna på vardera sida nästan möts på mitten. Här finns det massor av söta kaféer och lunchställen där man kan sätta sig på en stol och blicka upp mot kyrkan och samtidigt ta en grekisk kaffe eller glass.

Shopping och sevärdheter

Visst finns det några få butiker i Petra som säljer lokala råvaror och produkter men vill man köpa på sig lite mer unika saker, är det bättre att ta bussen eller bilen in till Mytilini eller Molivos. Petra är mest berömd för sin strand och sina vandringsleder och detta har gjort att shoppingmöjligheterna inte har blivit lika framträdande.
Petra har dock några viktiga sevärdheter att kika lite närmare på. Jungfru Maria-kyrkan på klippan är ett måste, likaså First Kiss gallery med målningar och skulpturer från den kanadensiske konstnären Paul Henry som på senare tid bosatt sig på Lesbos.

Ta sig runt i Petra

Man kan ta bussen ett par gånger om dagen fram och tillbaka mellan Petra och de närliggande orterna Molivos, Eftalou, Anaxos samt Mytilini. Önskar man ta sig runt på egen hand, är en hyrbil ett alternativ eller en motorcykel om man är van att köra en sådan. Inne i staden är det fötterna och benen man kan använda sig av, då byn är liten och upptäcks bäst på detta sätt. Innerstaden i Petra är helt fri från trafik så man kan traska omkring precis som man vill.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*