Upptäck det berömda Kalifornien

Att få komma till Kaliforniens mytomspunna landskap, har blivit drömmen för många. Förr var det betydligt dyrare att åka dit då en flygbiljett ofta kostade skjortan men idag är det annorlunda. Priserna på flygbiljetter har gått ned markant och många lågprisbolag som exempelvis Norwegian flyger till olika orter i USA – bland andra Los Angeles. Flygresan dit tar ca 11 timmar med direktflyg och tidsskillnaden i Kalifornien är 9 timmar efter svensk tid.

Vad Kalifornien har att erbjuda

Naturen och landskapet i Kalifornien är gudomligt. Ett böljande bergigt landskap gör att vinodlingarna byter av varandra och den ständiga solen gör att man alltid kan ta sig ett litet dopp. Dock kan vattnet vara lite kallt och ge upphov till stora vågor, så man får se upp när man är ute och surfar eller badar. I Kalifornien är surfing den allra vanligaste vattensporten och surfarkulturen är så populär och utbredd här att den till och med har skapat ett eget mode och en speciell livsstil. Många uppfinningar och klädstilar kommer just från surfare som velat göra sina liv lite enklare.

Förutom ett avslappnat leverne och stränder fulla med ”surfer dudes”, är Kalifornien känt för sina många vinodlingar utmed kusten. Napa Valley är den mest kända och hit måste man verkligen åka för att prova alla de olika gårdarnas viner.

De 2 huvudstäderna

Förutom de mindre , gemytliga städerna som Solvang eller Buellton, har Kalifornien naturligtvis de två miljonhuvudstäderna som Los Angeles och San Fransisco. Detta är verkligen två unika städer som har varsin egen personlighet och historia. Los Angeles är glamourens och celebriteternas stad med Hollywood och Oscars-galan och San Fransisco är den lite mer kulturella, charmiga storstaden med Golden Gate-bron och det ökända fängelset Alcatraz som nu är ett museum. Vad man än föredrar, bör man ta tillfället i akt och besöka båda städerna. Tänk på att San Fransisco är en mycket dyr stad vad gäller hotellpriser, så se till att jämföra många hotell först och åk inte dit utan ett fyllt bankkort.
Förutom L.A och San Fransisco kan man ta en tur ned till San Diego som ligger oerhört nära den mexikanska gränsen eller ta sig allra högst upp i delstaten på gränsen till Oregon.

Att ta sig runt i Kalifornien

Att bege sig till Kalifornien och tro att man ska kunna använda apostlahästarna överallt, betyder att man sannerligen inte har läst på. I Kalifornien är en bil livsnödvändigt. Busstrafiken är inte speciellt effektiv att använda sig av och de enorma avstånden mellan stadsdelarna i Los Angeles och alla motorvägar för att komma fram mellan de mindre orterna på landsbygden, gör avsaknaden av en bil påtaglig. Nästan alla amerikaner äger minst en bil och i Kalifornien oftast mer. Så se till att hyra bil direkt vid ankomsten om detta inte redan är gjort.

Omgivningar i och runt Kalifornien

Kalifornien har även många naturparker, golfbanor och nöjesparker att besöka. Ta en tur till det berömda Disneyland eller ta en roadtrip i det glödheta men intressanta naturreservatet Death Valley där vägarna aldrig verkar ta slut. Har man tid kan man även köra svängen bort mot Las Vegas i Nevada på den världsberömda vägen Route 66.
Den senaste tidens bränder har förpestat livet för många boende i Kalifornien och man drabbas ofta av jordbävningar. Det är viktigt att kolla väderleksrapporterna innan man åker iväg.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*