Upplevelser i Sverige på sommaren – tips att se fram emot

Upplevelser i Sverige på sommaren – tips att se fram emot

På sommaren är Sverige kanske som bäst, med semester, soliga dagar, grillkvällar och vacker natur. Prisvärda, lokala upplevelser tillsammans med hållbarhetsfokus är några av trenderna som är heta i år. Här tipsar vi om fler somriga aktiviteter och utflyktsmål att se fram emot.

Upptäck lokala pärlor i sommar

Man behöver inte åka långt för att hitta spännande upplevelser. Allt fler väljer att spendera hela eller delar av semestern hemma och innanför Sveriges gränser. Lokala specialiteter lockar, till exempel att testa öl som är brygd i trakterna, ost från en lokal bondgård eller köpa ullprodukter från fåruppfödaren i byn intill.

Upplevelser i present är dessutom populärt och blir ett utmärkt sätt att förgylla sommaren för någon man tycker om. På happy-day.se går det att välja mellan upplevelser i hela Sverige, allt från ost- och vinprovning till att köra sportbil, åka på brunchkryssning eller få en helikoptertur med utsikt över det svenska vackra sommarlandskapet. Välj ort för att snabbt hitta aktiviteter i närheten, eller bläddra bland presenttips för att få inspiration på upplevelser som passar olika intressen.

Prisvärda upplevelser i fokus

Utöver den lokala upplevelsen så är prisvärdheten en stark trend i sommar. Man vill helt enkelt att upplevelsen matchar kostnaden och därmed få bra valuta för pengarna. Här är det en bra idé att kolla på recensioner från andra för att se vad de tycker – vilken kvalitet som upplevelsen håller, hur bemötandet var och ifall förväntningarna uppfylldes. Oavsett om det handlar om en campingplats, ett hotell, en vattenpark, en lokal utflyktsplats eller annat så kan du få hjälp med att välja rätt genom betygsättningar.

Naturen lockar med både avslappning och äventyr

En annan sommaraktivitet som många längtar efter är den som äger rum i naturen. Det är populärt med vandring, att tälta, vistas på stranden vid havet och utforska landsbygden på cykel. Här kan du slå dig till ro vid en avkopplande brasa och grilla vid ett vindskydd, eller ta en fika på ett lantcafé i mysiga miljöer.

Söker du efter äventyr så finns det gott om naturnära aktiviteter i Sverige som får adrenalinet att pumpa – till exempel mountainbike, downhill, bergsklättring, vindsurfing och dykning. Semestern är en perfekt tid för att testa på något nytt, oavsett om du söker efter spänning eller avslappning och återhämtning. Håll utkik efter helgkurser för den hobbyn som du är intresserad av eller gå med i en grupp på sociala medier med likasinnade för att hitta aktiviteter att vara med på.

Stockholm på topplistor över utflyktsmål

Sverige fullkomligt kryllar av smultronställen att upptäcka. Några av Sveriges mest populära platser att besöka på sommaren är:

  • Österlen
  • Gotland
  • Öland
  • Västkusten
  • Fjällen
  • Skärgårdarna

När det gäller städer så är Stockholm i topp på många listor över utflyktsmål. Här finns många aktiviteter samlade och du kan kombinera storstadsupplevelsen med naturen i skärgården. Stockholm är en riktig pärla på sommaren och bjuder på shopping, restauranger, barer, lummig natur och vacker skärgårdsmiljö att upptäcka.

Nöjesparker, djurparker och vattenparker

Sommarens äventyr inkluderar även nöjesparker och vattenparker – tidlösa utflyktsmål som fått en comeback efter pandemins restriktioner då många tvingades pausa sin verksamhet. Till Liseberg, Gröna Lund, Skara Sommarland och andra platser åker såväl barnfamiljer som kompisgrupper för ett kul sommarnöje. För barnfamiljen är Astrid Lindgrens Värld och High Chaparall extra populära, och för den djurintresserade finns bland annat Nordens Ark.