Upplev hela Sverige

Svenskar är ett folk som gillar att resa, utforska nya platser och uppleva äventyr. Många reser därför utomlands för att uppleva storslagen natur, sol och bad, kultur, sport- och friluftssemester eller storstadspuls. Men man behöver faktiskt inte resa långt för upplevelser, det mesta går att hitta inom Sverige.

Naturupplevelser i Sverige

Från södra till norra Sverige är det ett avstånd på 160 mil fågelvägen, och både klimat och natur varierar. Fjällen bjuder på storslagna, frusna vinterlandskap med vita vidder, ibland med solsken som gör att frusna kvistar och snötäckta berg gnistrar. På sommaren erbjuder fjällen andra naturupplevelser med utsikt över ödsliga men samtidigt blomstertäckta trädfria toppar och här och var en forsande klar fjällbäck, lämlar, fåglar och annat djurliv.

I södra Sverige finns fantastiska, milslånga sandstränder. Dessa finns även vid kusten i norr, men Sydsverige brukar statistiskt sett bjuda på mer badvänliga temperaturer. Vill man få riktig Medelhavskänsla kan man ta sig till Gotland som har en kalkstensrik berggrund. Den vita marken ger ett mycket speciellt ljus som gör att solnedgångarna blir helt fantastiska och gör så att havet blir turkosblått. I det gamla kalkbrottet Blå Lagunen är det svårt att förstå att man är i Sverige.

Stora skogar finns över hela landet och här kan man plocka svamp, vandra, plocka bär, bada i skogssjöar och bara njuta av stillheten medan man lagar mat över öppen eld eller på ett trangiakök.

Sport och äventyr

Naturen i Sverige erbjuder även många möjligheter till sport och äventyr; utförsåkning i fjällen och längdskidåkning, ibland i nästan hela Sverige men mest i norr. Långfärdsskridskor är ett annat populärt och spännande vinternöje. Vandring har redan nämnts, men inte bara i fjällen, det finns vackra och välpreparerade vandringsleder i hela landet. Även cykling går utmärkt på cykelleder längs kusten eller t.ex. på Gotland.

Det finns många sjöar och vattendrag och flera skärgårdar i Sverige vilket gör att man kan göra allt ifrån att paddla till att segla, fiska och dyka.

Äventyrssporter som klättring, mountainbike, downhillcykling och annat går också utmärkt att utöva i naturen.

Storstad och kultur

Även om Sverige har mycket och storslagen natur finns även något för den som gillar storstadspuls och kultur. Sveriges historia är lång och det finns allt ifrån fornminnen från vikingatiden till modern arkitektur och design att uppleva. Storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö erbjuder musik, konst, mode, hippa caféer och restauranger i världsklass, i kombination med både gammal och ny arkitektur omgiven av vatten, parkmiljöer och natur inte långt från staden. Konsthantverk går även att finna i andra delar av Sverige, t.ex. de världskända glasbruken i Småland, keramik från olika delar av landet, smide, textil, skulptur, möbler och målningar.

Kommunikationer i Sverige

Det är enkelt att ta sig runt i Sverige. Vägnätet är utbyggt och underhålls ända från Smygehuk i söder till den mest avlägsna fjällvärlden i norr. Vill man inte ta bilen finns tågförbindelser och bussar som når landets alla delar. Även inrikesflyg når snabbt och enkelt många platser i Sverige.

Innan man vänder blicken utomlands för att uppleva något speciellt bör man därför fundera på att uppleva Sverige!

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*