Upplev gemytliga Geilo i vinter

Geilo är en av Norges äldsta skidresorter och förverkligar allt som man tänker sig att norska skidresorter ska vara. Här är det familjevänligt, nära till allt och det finns även mycket att göra utöver skidåkningen.

Traditionella Geilo ligger i en dal mellan Bergen och Oslo, precis på gränsen till Norges största nationalpark Hardangervidda som även är norra Europas största bergsplatå. Trots att Geilo inte ligger särskilt högt upp med sina 800 meter ovanför havsytan är det snösäkert i skidsäsongen. Geilo har backar som passar barn, nybörjare och medelåkare. Det finns även en mängd andra aktiviteter under både sommar och vinter.

Att ta sig till Geilo

Geilo ligger 248 km nordväst om Oslo. För att resa dit kan du använda researrangören nordresor.se som specialiserar sig på skidresor till Sverige och Norge. Genom Nordresor kan du boka all inclusive på hotell precis bredvid backarna. Det går även att boka en egen stuga som ligger mysigt inbäddad i snön. 

Reser du hellre själv ska du ta dig till Oslo och köra E18 mot Drammen för att sedan svänga in på E16 och följa den till Hönefoss. Där kör du in på Riksväg 7 som går hela vägen till Geilo. Under vintertid kan vissa vägar vara avstängda och det är därför bäst att följa GPS:en eller Google Maps för att hitta rätt.

Två olika skidområden

Geilo har två skidområden på varsin sida om dalen, Geilolia och Slaatta. Du kan nå båda områdena med en skidbuss. Nybörjare kan åka på enklare backar och det finns flera skidinstruktörer på plats som pratar norska, svenska och engelska. Medelåkare kan njuta av de vida, röda pisterna från toppen av Geilohovda och Gullsteinhovda på Slaatta eller Biodnahovda på Geilolia. För mer avancerade åkare finns det några svarta pister och några offpist-områden. 

En lugnare skidresort

Det brukar vara lugnt på Geilo, framförallt under veckorna. Gillar du att åka skidor på orörd snö utan massa folk att trängas med i backarna är Geilo perfekt. Är du ute efter after ski i världsklass är det inte riktigt rätt plats, fast det finns trots det en hel del mysiga barer och restauranger att besöka. Vill du vara med på aktiviteter som inte är skidåkning kan du åka hundsläde, besöka stavkyrkor och andra sevärdheter.

Kombinera med ett besök på Finse

Vill du prova något riktigt äventyrligt kan du ta tåget upp till Hardangerviddas topp och prova på kite-skidåkning där vinden drar en långa sträckor över de snötäckta vidderna. Ett tips är att ta tåget från Geilo upp till Finse, den högsta punkten på tåglinjen mellan Oslo och Bergen. Där kan du prova på kite-skidåkning, bo på ett gammalt fjällhotell och göra vandringar ut till en glaciär.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*