Upplev Bohusläns unika kustnatur

Upplev Bohusläns unika kustnatur

Bohuslän har så mycket att erbjuda för dig som värdesätter små kustsamhällen, skärgårdsmiljö och naturupplevelser nära havet. Bara skärgården har tusentals öar som bara ligger och väntar på att få upptäckas. Här har vi plockat ihop en korg med smultronställen som du inte får missa vid nästa besök.

Lysekil är en bra utgångspunkt för att upptäcka Bohuslän. Det är en plats där man verkligen vill stanna ett tag, tack vare dess vackra skärgårdsmiljö och aktiva stadsliv. Många väljer att börja sin skärgårdsresa med en övernattning på Hotell Bohuslän som ligger precis vid havet. Där kan du njuta av spa, god mat och en miljö i vacker sekelskiftesmiljö. Det går även bra att ha hotellet som utgångspunkt och göra dagsturer ut till skärgårdsöarna. Färjan över Gullmarsfjorden tar dig till Skaftölandet.

Den idylliska ön Skaftö

Skaftö har flera fiskesamhällen som är inbäddade i det skiftande kustlandskapet. Grundsund är ett litet samhälle på ön som har många aktiviteter för dig som vill uppleva skärgårdsnatur, men det finns även fantastiska matupplevelser. Pelles Rökeri är en pärla där man kan sitta direkt vid havet och se solnedgången samtidigt som man njuter av ett glas vin och färska skaldjur. Fiskebäckskil är ett annat samhälle på Skaftö. Det är lite mindre och har fina klapperstensgator som omringas av kaptensvillor. Här promenerar man och njuter av de fina sjöbodarna som ligger nere vid vattnet.

Hållö med turkosblått vatten

Endast 10 minuter med båt från Smögen ligger den vackra granitön Hållö som har vackra, släta granithällar som man kan bada från. Marmorbassängen är ett måste om du vill bada i klart, turkosblått vatten och släta klippavsatser som har en badstege ner i vattnet. Här känns det verkligen som att man befinner sig i Medelhavet. Missa inte heller ett besök till Bohusläns äldsta fyrtorn, Hållö fyr.

Klippvandring i Ramsvikslandet

Nu är vi tillbaka på fastlandet. Naturreservatet Ramsvikslandet ligger lite väster om Hunnebostrand och cirka 45 minuter från Lysekil. Det är känt som klippornas rike och är ett måste för dig som gillar att vandra. Här vandrar du bland ljunghedar, gröna kustängar och uppe på släta, rosa klipphällar. Kombinera gärna vandringen med ett besök till Hunnebostrand, där du kan njuta av äkta skärgårdsidyll där bryggor, sjöbodar och sekelskifteshus byter av varandra.

Paddla kanot längs kusten

Hela Bohuslän erbjuder fantastisk kanotpaddling, oavsett om du är nybörjare eller en van paddlare. Området runt Lysekil brukar räknas som ett av Sveriges mest unika paddelvatten. Här paddlar man mellan öarna eller i fjordarna, med egen kajak eller med en som går att hyra lite överallt. Det går även att boka guidade turer. Har du lite tur så kanske du får sällskap av en knubbsäl som är Bohusläns landskapsdjur.