Underbara stränder på Lanzarote

Lanzarote har bland annat kallats för de hundra strändernas ö och därför är det inte konstigt att ön är så välbesökt av nyfikna solbadare. Lanzarote har stränder från norr till söder och vissa av dem har till och med blivit prisade som några av de bästa i hela Spanien. Vissa av stränderna är dessutom väldigt unika med svart lavasand från de kringliggande vulkanerna. Här kan den som tänkt ha Lanzarote som nästa resmål följa en liten strandguide.

Playa del Orzola

Orzola-stranden ligger på den norra delen av Lanzarote och nära intill den lilla fiskebyn med samma namn. Vattnet är turkosblått, sanden är gyllene och hela stranden är formad som en lagun, vilket gör den bra för den badsugne som vill snorkla och simma lite. Det kan också vara värt att det är Playa del Orzola som kunnat stoltsera med att få titeln ”en av Spaniens 10 bästa stränder” i lokaltidningen 20 Minutos. Om man själv håller med eller inte, är ens egen sak men de flesta lär förmodligen bli ganska begeistrade av den.

Playa de Famara

Stranden för surfare, det är Playa del Famara, det. På den norra delen av Lanzarote går det att ta sikte på denna pärla, fylld av höga vågor som lämpar sig perfekt för både windsurfing och bodyboarding. I bakgrunden sträcker sig de höga bergen och framför sig har man bara havet. Famara är känt för surfare världen över och många kommer hit enbart för detta. Då stranden är fem kilometer lång, är det också många som joggar eller promenerar här och när det tunna skiktet av vatten lägger sig som en spegel på sanden vid lågvatten så är det en sagolik plats att vara på. Att Famara ligger i en naturpark gör inte det hela sämre.

Puerto del Carmen – Playa Grande

Lanzarotes första turistort fick namnet Puerto del Carmen och stränderna runt omkring är några av öns mest populära. Stranden Playa Grande ligger på öns södra del och är hela sex kilometer lång. Den räknas även som Lanzarotes finaste strand och har blivit mycket omtalad. Playa Grande är barnvänlig och passar även för äldre. Utmed stranden ligger den långa strandpromenaden Avenida de las Playas, med allt den har att erbjuda. Restauranger, småbutiker och barer finns det en hel del av här och att avnjuta en drink i solnedgången innan middag, är ingen dålig idé.

Puerto del Carmen och Playa Grande är mycket tillfredsställande för den som vill ge sig ut på dykäventyr. Längre ut i havet vid Castillo del Aguila, söder om orten, finns det en spökutställning under havsytan med figurer och statyer som också lockar till sig koraller och vackra fiskar, kallad Museo Atlantico. En lisa för den som vill se kultur under havsytan!

Playa de Janubio

Playa de Janubio är en svart strand med lava på marken som bara måste ses. Stranden ligger i söder och har lena och slipade stenar som formats med tiden. Den är inte lika vacker som de andra playorna och hör inte direkt till paradisstränderna men den är unik och väl värd ett stopp på resan. Vågorna är enorma och ibland avråds surfing då underströmmarna är starka. Playa del Janubio har dock ett vilande lugn över sig och tystheten och vågornas svall är allt som håller en vaken. Platsen kan nästans ses som magisk så glöm inte bort att stanna till här.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*