Trondheim

Den nordnorska staden Trondheim är Norges tredje största stad till invånarantalet sett, efter Bergen och huvudstaden Oslo. Staden grundades så tidigt som år 997 av Olav Tryggvason, en norsk vikingahövding som under några år var kung av Norge. Trondheim var faktiskt Norges huvudstad under ett par hundra år, fram till 1217 då rollen togs över av Oslo. Staden är folkrikast i norra Norge och har runt 180 000 invånare. Räknar man dock med alla de studenter som vistas i staden under sin studietid hamnar dock det totala invånartalet på en bra bit över 200 000 invånare! En så pass populär studentstad är alltså Trondheim; här flockas studenter för att främst plugga teknik och medicin.

Platsen där Trondheim ligger kallades från början Nidaros och namnet Trondheim kommer från den benämning staden fick runt medeltiden där ”heimen” betyder frodig grönska. Det hölls en folkomröstning 1930 om staden skulle återgå till sitt gamla namn Nidaros, men detta röstades ned. Trots detta beslutades det att staden skulle få sitt gamla namn tillbaka, men detta varade inte så länge – 1931 hette staden åter Trondheim.

Stadens gamla namn lever ändå kvar på olika sätt. Detta ser man främst på stadens magnifika domkyrka – Nidarosdomen. Kyrkan byggdes år 1070 över den grav som tillhörde Olav den helige och stod färdig år 1320. Efter Uppsala domkyrka är Nidarosdomen Skandinaviens största kyrka och den är ett populärt mål för många pilgrimsvandringar från världens alla hörn.

Trondheim är lätt att ta sig till på olika sätt. Här finns en internationell flygplats, Norges tredje största, som når en mängd platser i Europa. Bland annat kan du flyga hit direkt från Stockholm. Staden ligger också i anslutning till E6:an, som passerar precis utanför tätorten och leder till huvudstaden Oslo i söder. Trondheim är också en livlig järnvägsknut med anslutningar till bland annat Östersund och Sundsvall. När du väl är framme i staden kan du lätt ta dig runt med både buss och spårvagn. Här kan man också hoppa på den populära kryssningen Hurtigruten om man så önskar.

Genom att stanna i Trondheim har man dock tillräckligt mycket att göra som besökare. Tack vare det livliga studentlivet händer det mycket här; det arrangeras en mängd olika event som lockar besökare året runt. Är man musikintresserad kan man med fördel gå på en av de många musikfestivaler som anordnas. Här finns något för alla; jazz, pop, kammarmusik, världsmusik och en rad olika andra genrer som skapar en spännande dynamik. Trondheim är också en erkänd matstad. Varje år anordnas en mat- och ölfestival i staden där man kan prova delikatesser från världens alla hörn. Gillar du dessutom att fika behöver du inte leta länge, eftersom Trondheim har en mängd caféer av hög klass att erbjuda.

Trondheim är också den perfekta platsen för dig som njuter av ett härligt friluftsliv. Här finns Bymarka, ett friluftsområde som ligger en kort cykeltur från staden, där man både kan vandra och fiska. Trondheim har också ett mycket vackert kustområde, där det är en fröjd att bara ströva omkring och njuta av livet samt många fina sevärdheter att uppleva.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*