Topp 7 sevärdheter i Rom

Sevärdheter i Rom

Rom, Italien är ett fantastiskt land som har en hel del att bjuda på. Det finns mysiga matställen, ståtliga kyrkor och ett stort utbud med antika lämningar. För många turister kan det vara svårt att veta vilka platser som är värda ett besök. Det är nämligen väldigt lätt att bli med svept i ivern och vilja se allt som finns. Med tanke på hur många sevärdheter som finns är det omöjligt att hinna med alla, speciellt om du endast ska vara i landet en vecka. Många av platserna du kan besöka ligger dock nära varandra vilket innebär att du kan se ett par stycken direkt efter varandra.

Det bästa du kan göra är dock att ta en titt på allt som finns tillgängligt och sedan välja de platser som intresserar dig mest. Här har vi valt att lista 7 av de populäraste sevärdheterna som finns i Rom.

7. Fontana di Trevi

Fontana di Trevi är en vacker fontän från 1762 som blev känd tack vare filmen ”Det ljuva livet” och scenen när Anita Ekberg tog sig ett dopp i den. Vid besöket kan du slänga en liten peng i vattnet, det sägs att försäkra dig om att du kommer tillbaka till Rom i framtiden.

6. Spanska trappan

Spanska trappan anses vara en av de klassiska turistmagneterna, dock är det en väldigt uppskattad turistmagnet. Under 1700-talet och 1800-talet var detta en väldigt populär mötesplats, både för konstnärer, poeter och bohemer. Trappan har hela 138 trappsteg och ger dig en fin utkik över Fontana della Barcaccia, en vacker fontän samt Piazza di Spagna vilket är ett torg.

5. Palatinen

Detta är en av stadens sju kullar som finns tillgängliga. Den är belägen mellan Caelius, Forum Romanum och Tibern. Förr i tiden var detta ett populärt bostadsområde, speciellt för personer med högre status. Om du väljer att besöka denna platsen rekommenderas det att du gör det tillsammans med en guide. På så sätt får du veta om hur livet såg ut här förr i tiden.

4. Vatikanstaten

En av de största sevärdheterna i Rom är självklart Vatikanstaten. De flesta som besöker Rom bestämmer sig även för att ta en tur genom Vatikanstaten och se vad som erbjuds. Det är här påven har haft sitt säte sedan 1400-talet och efter en konflikt år 1929 med Italien blev det utsett till en självständig stat. Vatikanstaten har en hel sevärdheter du bör besöka, bland annat ST: Peterskyrkan och Sixtinska kapellet vilket är ett måste om du vill få chansen att se några av världens mest berömda konstverk.

3. Forum Romanum

Forum Romanum ser kanske lite trist ut vid första blick, det ser ut som en samling med ruiner. Men genom att ge platsen en chans kommer du snabbt inse att det finns en hel del saker som är väldigt fascinerande att se. Denna plats var förr i tiden ett viktigt och stort centrum för ekonomi, religion och politik.

2. Pantheon

På andra plats kommer templet Pantheon som klarat sig otroligt bra genom alla år och anses vara en av de allra bäst bevarade romerska byggnaderna. Templet sägs ha byggts under början av 100-talet e.Kr. av Hadrianus. Tidigare låg det ett annat tempel på samma plats, det byggdes av Kejsar Augustus svärson, Marcus Agrippa, runt 20-talet f.Kr. och var tillägnat gudarna.

1. Colosseum

På första plats kommer den otroliga amfiteatern. Colosseum är ett riktigt måste för alla som besöker Rom, speciellt förstagångsbesökaren. Det rekommenderas att du tar dig till platsen så tidigt du kan på morgonen för att på så sätt undvika eventuell trängsel. Colosseum anses vara en av de mest kända byggnader i Rom och är en av de första platser turister tänker på när de bestämmer sig för att besöka staden.