Topp 5 världsresmål du måste besöka en gång i ditt liv

Machu Picchu

För dig som älskar att resa finns det säkerligen ett eller flera världsresmål som du skulle vilja uppleva en gång i livet. Detta kan exempelvis vara ett av de 7 underverken eller en spännande plats på en annan kontinent. Vart du än vill resa, så finns det några platser i världen som är extra populära. 

Vi listar våra topp 5 världsresmål du måste besöka en gång i ditt liv! 

1. Machu Picchu, Peru  

Denna spännande plats i Anderna på en 500 meter hög bergsrygg, Machu Picchu är en gammal ruinstad i Peru som finns på mångas bucket list att uppleva en gång i livet. Den bebyggda platån är fortfarande väl bevarad med ett magnifikt landskap som är svårt att hitta någon annanstans i världen.  

Många som besökt Machu Picchu bedyrar att soluppgång är den absolut bästa tiden på dygnet att uppleva bergstoppen och dess branta bergsväggar på 350 meter genom att vandra upp längs Inkaleden. 

2. Kinesiska muren, Kina 

Världens största byggnadsverk, kinesiska muren eller den långa muren som kineserna kallar den är hela 210 mil lång. Muren tog hela 1 800 år att bygga klart då den byggdes i omgångar från 300-talet f.Kr. till den första delen av 1600-talet för att skydda mot invasioner från bland annat mongoler och hunner.  

Idag lockar den kinesiska muren cirka 10 miljoner turister varje år som förundras av dess långa och imponerande mur. Kinesiska muren är ett världsarv sedan år 1987 och är definitivt en plats på jorden du bör besöka minst en gång i livet. 

3. Svalbard, Norge 

Den norska ögruppen Svalbard beläget mellan Norge och Nordpolen har en orörd arktisk vildmark som inte liknar någonting annat på jorden. Här kan du både uppleva ett fantastiskt norrsken och ett rikt djurliv med bland annat sälar och isbjörnar. Du får guidade turer till glaciärer och isväggar från havet och höga höjder från berg där du antingen kan åka skidor eller skoter.  

Stora delar av Svalbard är naturskyddade områden för att bevara dess natur och är en plats för äventyrssugna som vill ha en annorlunda upplevelse. 

4. Rio de Janeiro, Brasilien 

Rio de Janeiro, eller Rio som staden även kallas är beläget vid Brasiliens sydöstra kust och en oerhört populär stad för turister att uppleva. Staden är omgiven av höga berg och regnskog med en lång strandremsa där lokalbefolkningen solar, badar och spelar fotboll. Rio är kanske mest känd för sin stora kristusstaty som omfamnar staden och sin årliga karneval som är en ren folkfest. 

Den välkända kristusstatyn ligger 710 meter över havet på berget Corcovado och är en tydlig symbol för kristendomen och lockar oerhört många turister varje år. Många som besökt Brasiliens näst största stad anger att det är en av de vackraste och mest välkomnande resmålen i världen.  

5. Petra, Jordanien 

Petra i Jordanien är en antik stad beläget 180 kilometer söder om huvudstaden Amman som huggits fram ur klippor. Den övergivna staden som en gång i tiden hade över 20 000 invånare har en mystik runt om sig som är ytterst påtaglig för alla som besöker den. Det sägs att området var bebott redan från cirka 7 000 år f.Kr. och den hemliga staden ligger i en 2,5 kilometer lång ravin.  

Petra är ett av världens sju underverk och en arkeologisk plats och än idag så vet ingen varför staden övergavs.  

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*