Topp 5 sevärdheter i Aten

sevärdheter i aten

Aten i Grekland är både ett väldigt populärt resmål och en av världens äldsta städer. Detta är ett perfekt resmål för alla som älskar stränder, men även för alla som har ett intresse för historia. Oavsett om du vill ligga på stranden och sola, besöka exklusiva butiker eller lära dig mer om antika Grekland får du tillgång till allt detta i denna otroliga stad.

Det finns dock ett antal olika platser som bara är ett måste,. Här har vi fokuserat mest på platser som visar en del av den grekiska historien. Dessa fem sevärdheter är bland de populäraste i Aten.

5. Agora

Agora var förr i tiden Atens hjärta, det var en marknadsplats och ett politiskt centrum. Idag består Agora av ett antal ruiner. Dock är det många som väljer att besöka området när de är på semester i Aten. Ett par sevärdheter du bör besöka ifall du tar dig till Agora är Hephaistos templet samt Giants och Tritons-statyerna. Dessa blev återställda på artonhundratalet av ett antal grekiska arkeologer. I området finns det även ett flertal gångvägar som förr i tiden var offentliga mötesplatser, dessa mötesplatser sägs ha besökts av Socrates.

4. Lykabettos

På fjärde plats kommer Lykabettos, en 300 meter hög kulle som erbjuder en otrolig utsikt över staden som du verkligen inte bör missa. Det rekommenderas att du bestämmer en dag till att besöka Lykabettos, men inte endast för att se utsikten, utan även för att besöka amfiteatern för att se en föreställning. Vid denna teater anordnas det regelbundna evenemang och konserter under sommarmånaderna. När du ska ta dig upp på kullen finns det flera vägar du kan välja mellan, det går även ett tåg ifall du inte har möjlighet att promenera.

3. Arkeologiska Museet

På tredje plats kommer det nationella arkeologiska museet. Detta anses vara ytterligare ett av de måsten som finns att besöka i Aten. Detta är dessutom det allra största museet i hela Grekland, med intressanta artefakter från en rad arkeologiska utgrävningar. De grekiska antikviteter som finns är någonting som du verkligen inte bör missa, speciellt om du är intresserad av den grekiska historian. Detta museet har fler än 11 000 olika objekt, inklusive skulpturer, konstverk samt vaser. Alla dessa saker berättar om Greklands historia, ända tillbaka till flera årtusenden f.Kr.

2. Akropolismuseet

På andra plats kommer det fantastiska Akropolismuseet. Det öppnade år 2009 och blev nästan direkt utsett till ett av de allra bästa museer i Europa. Det här är ett moderns museum som har utställningar av upptäckter som gjorts där Akropolis står. Det finns samlingar indelat i fem epoker och inriktningar. Det finns bland annat ett glasgolv där du har möjlighet att se in i en utgrävningsplats och på så sätt få en inblick i hur det dagliga livet såg ut för flera tusen år sedan. Utställningarna kan variera lite beroende på när du besöker museet, så ett tips är att du kollar upp de tillfälliga utställningarna som hålls när du besöker staden.

1. Akropolis

På första plats kommer Akropolis som ligger högt uppe på en stenig kulle i Aten. Detta är en samling arkitektoniska mästerverk från antika Grekland. Det finns en rad mästerverk och monument med historia från 500 f.Kr. vilket är något som verkligen är värt att besöka. En av de mest kända monumenten är Parthenon, vilket är ett tempel som tillägnats Athena, som anses vara krigets och vishetens gudinna enligt den grekiska mytologin. En annan del av Akropolis är Propyléerna. Detta är porten till själva Akropolis samt till Dionysosteatern. Detta är en stor mötesplats med cirka 17 000 platser. På denna scenen har det framförts verk av fler storheter, till exempel Sofokles.