Tips inför Menorcaresan

Menorca är en stillsam och pittoresk ö som karaktäriseras av sina omhuldade badvikar, lugna orter, långa vandringsleder och gröna berg och dalar. Hit åker man om man vill komma ifrån Mallorcas hets eller Ibizas partyliv för att ägna sig mer åt sig själv och sina närmaste. Många kanske höjer på ögonbrynen när man påstår att Menorca är oförstört och genuint, speciellt när man ser över till andra sidan mot den partyladdade ön Mallorca. Men faktum är att detta är helt sant. Till Menorca åker man när man vill ha lugn och ro.
Den som är sugen på Menorca ska läsa igenom denna artikel först för att ta del av några tips inför resan.

Klimatet på Menorca

Oavsett var på ön man befinner sig så kan man vänta sig en lummig grönska med sval bris, vackra fågelarter och en rik flora. Vintern är kort och regnig och den bästa tiden att spendera här är mellan maj och oktober. Då är det garanterat solsken och medeltemperaturen under juli-augusti brukar ligga runt 28-30 grader.

Språk

Man talar huvudsakligen spanska på Menorca men en lokal dialekt vid namn menorcin är också vanlig.

Valuta

Menorca har Euro som valuta, då det tillhör Spanien. Det finns gott om bankautomater överallt på ön och på de flesta ställen accepteras kreditkort.

El-systemet

Både på Menorca och i övriga Spanien, kan man resa utan att ta med sig en adapter. De har 230 V och erbjuder således samma elektricitet som hemma.

Dricksvattnet

Man kan visserligen dricka kranvattnet på de flesta ställen i Spanien men om man vill vara på den säkra sidan bör man köpa vatten på flaska. Kranvattnet är heller inte så gott så förmodligen kommer man som besökare att föredra vatten på butelj.

Om man skulle bli sjuk

Det finns flera hälsovårdscentraler i Menorca, där man både erbjuds primärvård och viss akutvård, särskilt i de större städerna som Cituadella eller Mahón. Här ligger även sjukhus. På landsbygden hittar man lokala läkarmottagningar dit läkare kommer då och då i veckan. Ta alltid med det europiska försäkringskortet. Med detta betalar man samma summa som lokalbefolkningen. Apotek finns det gott om där man kan handla medicin som man är van vid. Ring 112 vid larm och 061 för ambulans. Man kan be att få tala engelska, spanska, tyska eller franska, då det sitter operatörer som är flerspråkiga, där. Annars kan man också ringa SOS international +45-70 10 50 50.

Dricks i Spanien

Överallt i Spanien är dricksen inkluderad men man bör ändå avrunda uppåt när man betalar på restauranger eller barer. Taxichaufförer och städpersonal brukar få någon extra euro i dricks så man kan tänka på detta när man åker taxi eller ser städerskan på hotellet.

Hyra bil

Att hyra en bil på Menorca är verkligen att rekommendera. Det är lätt att ta sig runt på ön och på så sätt får man se allt. Man kan enkelt hyra bil på flygplatsen i Mahón eller på andra orter som Cala ´N Bosch eller Cituadella och välja mellan flera stora firmor. Spanien har ofta en avgift när man lämnar tillbaka bilen, som innefattar servicen för att tanka bilen full igen. Man ska därför se till att titta igenom kontraktet innan man skriver på något och fråga en gång extra innan man tar bilen.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*