Tips inför din resa till Spanien

Spanien har blivit ett av de länder dit svenskar numera söker sig för att få lite lugn och ro och en stor dos med sol. Man kan köpa golfresor, solresor, träningsresor o.s.v. och många blir så förtjusta i landet att de stannar kvar och köper sig ett hus eller en lägenhet där. Då Spaniens mångsidighet och kultur tillsammans med det välmående leverne som spanjorerna är kända för, gör att så många riktar blicken hit, kommer här några tips och värdefull information innan man sätter sig på flyget för att möta solen.

Klimatet

Vädret i Spanien är soligt och varmt. Det regnar sällan förutom då och då under vintermånaderna men i övrigt kommer man garanterat möta en blå himmel och ljusa dagar. Vid Solkusten och i inlandet kan det bli oerhört hett, ända upp till 45 grader på vissa håll som i Cordoba eller Madrid. grönskan och torkan i landet varierar. Det är betydligt grönare i Katalonien än vad det t.ex. är på Solkusten.

Valuta

Förr var Spaniens valuta de spanska pesetas (ESP) men sedan 2002 har man infört Euron.

Elsystemet i Spanien

Man behöver ingen adapter när man reser till Spanien. Det är samma eluttag och standard som i de flesta andra länder i Europa, dvs 230 V.

Språk

I Spanien talar man spanska och i Katalonien används en dialekt som kan vara ganska svår att förstå. Om man talar något annat latinskt språk är det lätt att både förstå spanska och själv göra sig förstådd, i annat fall kan man tala engelska. Särskilt på Solkusten är engelska ett mycket vanligt språk, då Gibraltar står som ett brittiskt territorium.

Hyr bil i Spanien

Om man ska bege sig till någon mindre ort eller besöka Solkusten, kan det vara lämpligt att undersöka hyrbilsfirmorna. Att hyra bil där är att rekommendera men man måste vara aktsam på vissa saker. I Spanien har man en benägenhet att lägga på extra avgifter till det ursprungliga priset.
Det innebär att man betalar en avgift när man lämnar tillbaka bilen, eftersom de måste tanka den full igen. Detta gäller främst de mindre och lokala hyrbilsfirmorna så ett tips är att hålla sig till de internationella bolagen. Dock har även vissa av dessa bolag lurat kunder genom att dra av ytterligare avgifter så kontrollera allt ordentligt först. Man bör alltid granska villkoren noga innan man skriver på något. Mindre bolag kan också köra med maximal körsträcka per dag istället för fri körsträcka. Tänk också på att A-märkta vägar är belagda med en avgift.

Om man blir sjuk

Man bör ta med det europeiska försäkringskortet när man vistas i Spanien så att man får samma vård. Det finns faktiskt en hel del svenska läkare och tandläkare på olika ställen så man kan kolla upp detta innan man åker om man skulle föredra att tala sitt eget språk. Många har vittnat om att spanska sjukhus och läkare inte är de bästa men detta beror naturligtvis på var man hamnar och hur sjuk man är. Ett råd är att kolla med hemförsäkringen innan man reser och att gärna undvika mat och produkter som tartar eller majonnäs om man vistas på en ort som är stekhet på sommaren. Flera personer har upplevt hur det är att få salmonella i Spanien och det är inte det roligaste som kan hända på semestern.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*