Tips inför din resa till Portugal

Att åka till Portugal har blivit mer än en trend de senaste åren. Allt fler tar vägen västerut mot de sydligare delarna för att antingen installera sig eller ta en härlig semester. För den som har valt Portugal som resmål kommer här några användbara tips inför denna resa som säkerligen kommer att sätta prägel på den eller de som reser dit.

Klimatet i Portugal

Det som är skönt med Portugals klimat är att det ofta inte är så kvalmigt och hett utmed kusterna. I inlandet, å andra sidan kan man vänta sig temperaturer på uppemot 40-45 grader på sommaren. Men det är också på grund av att det inte finns något vatten som avger en skön bris. Atlanten är ett kallt hav och detta kommer man att märka av på kvällar och nätter i kuststäderna om man är ute på nattliga äventyr eller på festhumör, då temperaturen kryper nedåt 15-10 grader. Ta gärna med en jacka, speciellt om man tänkt vistas precis vid stränderna där många barer finns. I norra landet är det betydligt grönare än i de mellersta och södra delarna som kan vara torra som fnöske, speciellt i skog och mark. Se upp för bränder och släng aldrig en cigarett på marken då eukalyptusträden fattar eld fortare än kvickt.

Vattenkvalité

Man bör inte dricka vattnet ur kranen även om det kanske kan kännas relativt säkert. Man kan bli mycket sjuk och magsjuka i Portugal har tendens att vara lite starkare än hemma. Om man köper vatten i butikerna på butelj så är man förhållandevis säker.

Apotek och sjukhus

Oavsett om man behöver vård eller bara letar efter ett apotek, så bör man ha med sig det europeiska försäkringskortet som ger en rätt till samma vård och pris som för portugiserna själva. Apotek finns det många av i städerna och de håller i regel samma standard och säljer ungefär samma läkemedel som i Sverige.

Mat och traditioner

Maten i Portugal består främst av fisk och skaldjur. Att äta ute är mycket billigt och restaurangerna håller vanligtvis en ganska hög kvalité. Om man är osäker bör man helst undvika skaldjur på vissa ställen. Man kan ju aldrig veta. Torsk är annars huvudrätten och landets mest populära fisk i matväg, tillsammans med doradon som verkligen kan rekommenderas.
Portugal är annars ett katolskt land med kristna traditioner och man firar gärna olika skyddshelgon. Ofta ser man statyer utmed vägarna eller i någon urgröpt vägg i städerna som symboliserar ett helgon.

Tänk på klädseln

Man klär sig gärna ganska snyggt i städerna och när man går in i kyrkor och platser som Fatima, så är shorts och kort kjol samt bara axlar inte tillåtet.

Valutan i Portugal

Som EU-medlemsstat och ett av euro-länderna, har således Portugal euro som sin nuvarande valuta.

Elektriciteten

Ingen adapter behövs när man ska vistas i Portugal. De har samma elsystem som Sverige och använder 220 V.

Om man ska hyra bil i Portugal

Att hyra en bil för att ta sig runt är vanligt och också ett bra sätt att se hela landet. Man kan hyra av de internationella firmorna så vet man också vad man får. Undvik märket Goldcar som både finns i Spanien och Portugal. De kan vara lite luriga med priserna.
Ett svenskt körkort räcker vid biluthyrning. Tänk på att bensinen är ganska dyr i Portugal, över 1,50 Euro/liter.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*