Tips inför din resa till Indien

Indien har de senaste åren blivit ett allt mer populärt resmål. Det är ett land som är under ständig utveckling och många företag väljer att flytta sin verksamhet dit. Vare sig du ska åka till Indien på semester, flytta dit eller åker på jobbresa finns det en del saker som du som utlänning bör känna till.

Visum

Detta är steg 1 för att åka till Indien. Vi svenskar är vana vid att resa till ställen som ligger inom Europa och då behöver vi inget visum. Ska du däremot resa utanför Europa då måste du ha ett visum för att få komma in och stanna i landet. Visum kan du söka på den närmaste indiska ambassaden i Sverige. Du bör vara ute i god tid om du har ett planerat datum som du ska åka på. Även om det kan gå relativt fort att få visum i Sverige, kan det ändå ta tid.

Valuta

Valutan i Indien är rupie. Du kan alltså inte betala med svenska pengar eller med euro. Du kan däremot växla dem till indiska rupier. Växlingen kan du göra på flygplatsen eller på banken före resan och även när du har kommit fram till Indien.

Vatten och avlopp

I Indien innehåller dricksvattnet bakterier som kan göra dig sjuk. Se därför till att handla vatten på flaskor som du dricker i stället för kranvatten som vi dricker här hemma i Sverige. Om du bor på hotell i Indien då finns där toalett och dusch. Vill du däremot prova att bo hemma hos en indisk familj då är det inte säkert att de har allt detta. Toaletten kan vara ett hål i marken och duschen kan bestå av en vattenslang som du får använda utomhus.

Färdmedel

När du kommer ner till Indien behöver du inte oroa dig över hur du ska kunna ta dig runt. Taxi och rikshas finns det gott om överallt. Om du mot förmodan hellre vill köra själv finns det bilar att hyra på flygplatsen. Men du får tänka på att trafikreglerna är annorlunda i Indien. De kör på vänster sida och har ratten och pedalerna på höger sida vilket är helt spegelvänt mot hur det är i Sverige.

Säkerhet och kriminalitet

Detta är inte värre i Indien än i något annat land. Däremot bör man vara på sin vakt när man är ute i stora folkmassor. Och om du är kvinna bör du inte vara ensam ute på nätterna. Du ska även vidta försiktighet om du ensam ska åka kollektivtrafik i Indien. Förutom att du kan bli våldtagen av en taxichaufför, kan denne även lura dig till en annan plats än den du egentligen skulle till och det kan tvinga dig att betala mer än vad som egentligen var meningen.

Språk och kläder

I Indien pratar man främst hindi men om du inte kan hindi kan du alltid klara dig på din engelska för de flesta indier kan både förstå och prata engelska. Trots det är det bäst att ha en tolk med sig så att missförstånden mellan dig och befolkningen blir mindre. I Indien kan du bära dina vanliga kläder. Men det gör inget om du vill anpassa dig och klä dig i traditionella indiska kläder. Det kan kanske hjälpa dig att smälta in bättre.