Tips för att boka flyg online

Om du inte redan visste detta så kan du spara in otroligt mycket pengar genom att boka ditt flyg eller din resa via internet. Med hjälp av internet kan du själv ta kontroll över detaljerna i bokningen och får sedan biljetten direkt till din mailadress. Det gäller dock att man vet vad och hur man gör för att boka den bästa resan, och med detta knep kan till och med novisen få till den bästa flygbiljetten någonsin.

  • Jämför de olika flygbolagen mot varandra – Att jämföra resorna eller flygbiljetterna är A och O för att komma undan så billigt som möjligt. Du kan t.ex. testa mellan olika datum, tider eller bolag och därefter se vart du kommer att få lägst pris på dina biljetter. Datumet har otroligt stor betydelse. Under lov och sommar är biljetterna som dyrast. Orkar du inte söka igenom själv kan du använda dig av en jämförelsesajt som gör jobbet åt dig.
  • Boka online – När du ska boka din resa online för första gången kan det vara bra att ta hjälp av någon som har bokat en resa tidigare. Det finns oftast många tillval som man kan behöva göra och det är lätt att glömma bort dessa när man kanske redan är nervös över att utföra bokningen i sig. Satsa på att använda dig av trovärdiga hemsidor som erbjuder dig kundsupport. Oseriösa hemsidor har oftast billigare priser, men det kan tillkomma en hel del dolda avgifter som gör din biljett riktigt kostsam i slutändan.
  • Vilka villkor gäller? – Innan du fyller i alla dina uppgifter och trycker på knappen ”boka” behöver du ha sett till att läsa alla villkor för din biljett eller resa. Kontrollera specifikt vad som gäller vid t.ex. avbokning, eftersom detta är något som du kan behöva göra om något inträffar. Bokar du endast flygbiljett är det inte ovanligt att ingen återbetalning sker, medan paketresor ibland kan återbetalas fullt om du avbokar inom angiven tidgräns. Bokar du flyg och hotell separat behöver du kontrollera avbokningsreglerna för båda parter.
  • Enklaste betalningen sker med kort – Visst kan det kännas lockande att ta en resa eller biljett på avbetalning, men det absolut bästa är att betala biljetten direkt med hjälp av ett kreditkort. Använder du dig dessutom av kort som VISA eller MasterCard får du oftast med en reseförsäkring om hela eller delar av resan betalas med just kreditkortet. Kontrollera med din bank vad som gäller för just dig. Det är heller inte ovanligt att kreditkort erbjuder avbeställningsskydd och då slipper du betala extra för detta när du bokar din biljett via flygbolagets hemsida.
  • Kontrollera din bokning – Innan du bokar resan behöver du kontrollera din bokning mer än en gång. Ändringar kan vara dyra och ibland går det inte heller att ändra så som man önskar. Kontrollera att datumet och tiden är korrekt, att transfer finns med om så önskas, att du har lagt till de tillägg som du vill ha eller att du har bokat mat på flyget om så önskas. Glöm inte bort att se vad som gäller för bagage. Handbagage ingår nästan alltid, medan incheckat bagage kan kosta extra.