Taghazout

Om man åker 12 mil norr om staden Agadir på Maroccos sydvästra kust hittar man den lilla fiskebyn Taghazout. Från början hade staden flest invånare som var Berber, men när staden blev allt mer moderniserad med el, vatten och telefoni flyttade även invånare hit från andra Marockanska städer och byar. Byn präglas av en intressant historia men inte mycket av detta finns bevarat utan har länge berättats i form av historier från mun till mun. I den här byn har man länge försörjt sig på fiske och produktionen av arganolja, men nu börjar turismen att breda ut sig i byn och börjar ta plats på listan som en av de huvudsakliga inkomstkällorna för staden. Trots den utbredande turismen har byn än så länge lyckats att bevara sin charm.

Taghazout är ett populärt resmål för surfare då byn har långa och fina sandstränder och hela byn andas surfing. Byn har därför varit känd bland surfare under många år och har ofta kallats för ett ”surfmecka”, men nu börjar även andra turister att upptäcka byn. Numera samlas även yogaintresserade här och Taghazout är därför ett perfekt resmål för den som vill ha en lugn och avkopplad resa, bara njuta och bara vara. Hit reser man inte om man söker efter stort shoppingutbud eller vilda partykvällar, Taghazout är raka motsatsen. Hit kan man resa både som nybörjare och inbiten fantast både när det kommer till surfing och yoga. Det anordnas olika kurser utifrån nivåer med duktiga instruktörer, men man kan också komma hit för att utöva sitt intresse på egen hand. Många reser hit för att ”hitta sig själv”.

Vill man göra någon aktivitet utöver surfing och yoga så finns det här också en fin och populär golfbana med 18 hål. Är man sugen på mer shopping eller nöje så kan man ta en taxi eller en lokalbuss till staden Agadir. Eller varför inte besöka de stora bananplantagen som ligger strax utanför byn, att äta en helt färsk banan är en upplevelse i sig! En resa till Taghazout kan kantas av lyx då det finns flera lyxhotell att välja mellan, men det finns också olika ”camp” där man delar boende med likasinnade.

Till Taghazout är det inte heller helt ovanligt att människor reser utan sällskap då man ofta kan boka en särskild surfresa eller en yogaresa. Här hittar man lätt andra människor med samma intresse som sig själv och det är därför lätt att hitta nya vänner under sin resa.

Då byn är en utpräglad fiskeby så är utbudet på mat därefter. Mat från havet är deras specialitet och något som man bör prova på när man är där. Men givetvis finns det även andra restauranger och snabbmatskedjor om man söker variation.

I Taghazout är det ofta varmt och ett härligt klimat, låga priser, fin kultur, skön atmosfär och härliga aktiviteter är faktorer som bidrar till att det är ett populärt och växande turistmål. Modersmålet här är Marockansk arabiska, men man kommer också långt med franska och engelska, allt med en berber dialekt.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*