Sugen på Teneriffa?

Ön Teneriffa har haft turister ända sedan 1800-talet och är alltså ingen nykomling för charterresenärer även om dåtidens resor var betydligt mer olik dem som kom till senare. Teneriffa är en stor ö och har stor mångfald vad gäller natur och utbud av upplevelser. Dess popularitet verkar inte minska och ön är ett typexempel på att Kanarieöarna inte är så förutsägbart som man tror. Precis som de andra öarna, är Teneriffa en vulkanö och det syns. Här finns Spaniens högsta topp med den 3718 m höga vulkanen Pica di Teide och de små kratrarna runt omkring påminner befolkning och turister om utbrott och lava.

Norr och söder

Det är stor skillnad på naturen i norra delarna av Teneriffa och de södra. I de norra är det betydligt bördigare med lagerskogar och dalgångar samt en del berg och i söder är det torrt och ökenaktigt med en hint av Vilda Västern.
Den gemensamma nämnaren är dock alla stränder som sträcker sig runt hela kustremsan. De norra är vildare än de breda lugna i söder, vilket gör att surfare gärna stannar till där.
Livet i norr bjuder också på mer stadsliv men mindre turism än de södra och mellersta delarna. I söder ligger också flygplatsen Tenerife Sur, varför man valt att lägga de största turistorterna här såsom Playa de las Americas eller Los Christianos.
Teneriffa har också en nordlig flygplats – Tenerife Norde, från vilken man kan åka till resten av Kanarieöarna med inrikesflyg eller bintercanaria.com.

Städer

Huvudstaden på Teneriffa heter Santa Cruz och delar sin roll som huvudstad i ögruppen tillsammans med Las Palmas på Gran Canaria. Staden är charmig och relativt stor och det finns en hel del att göra i form av shopping, nattliv och rörelse. I den närliggande staden La Laguna, är studentlivet hektiskt och därmed också barrundorna och alla uteställen där studenterna flockas. Vill man äta riktigt goda tapas eller dricka kanariskt öl så är det hit man ska bege sig!
En annan stad som andas kolonialtid, är den pittoreska La Orotava som många räknar som Kanarieöarnas sötaste stad. Hit åker man om man vill ha lugn och ro och ta del av den fantastiska historien och kulturen i äkta kanarisk stil. Här finns även sevärdheter som den stora katedralen och Sociedad Liceo de Taoro – en röd och storslagen byggnad som idag är en kulturinstitution.

Ta sig hit och ta sig runt

Då Teneriffa är en stor ö och faktiskt den största, precis jämte Gran Canaria, så är en hyrbil ett bra alternativ då man också bör upptäcka både de nordliga och de sydliga delarna. Annars är lokalbusstrafiken och vägnätet mycket bra och ett smidigt alternativ om man inte vill hyra bil.
Att ta sig till Teneriffa från Sverige, går bra med charter från de stora städerna. Vill man åka reguljärt så brukar man få byta. Ryanair har dock en linje från Skavsta till Teneriffa Södra men det är inte helt klart om den fortfarande är igång då Ryanair bantar sina flygningar rejält. Dock finns linjen fortfarande tillgänglig på hemsidan.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*