Varför ska man använda stödstrumpor?

Varför ska man använda stödstrumpor?

Inlägget presenteras i samarbete med Gus Textil

Att använda ett par stödstrumpor i vardagen eller när man reser är faktiskt någonting som kan gynna personer i alla åldrar. Det är ett mycket praktiskt plagg som är perfekt för dig som tränar mycket, som sitter ner mycket eller som har problem med blodcirkulationen i benen. Men när ska man då använda stödstrumpor och vilka fördelar ger de?

När ska man använda stödstrumpor?

Det finns flera situationer i livet där du kan dra nytta av att använda stödstrumpor. Framförallt är stödstrumpor vanligt för att förebygga problem med dålig blodcirkulation eller andra blodcirkulationsstörningar som kan ge upphov till svullnad i benen, åderbråck och även myrkrypningar enligt vissa studier.

Stödstrumpor vid aktivitet

Men stödstrumpor är också bra när du utsätter benen för mycket tryck och belastning. Så om du älskar att springa eller gå långa sträckor så kommer det ge dig flera fördelar om du använder dig av ett par bekväma stöd- eller kompressionsstrumpor som de även betecknas som.

Stödstrumpor på flygplan

Det är också väldigt vanligt att man använder stödstrumpor när man flyger och det har faktiskt visat sig ge flera fördelar. Eftersom lufttrycket är betydligt högre i luften kan det komma att påverka blodcirkulationen och det faktum att du sitter helt still när du flyger, utan att ha möjlighet att promenera omkring kommer också bidra till en sämre blodcirkulation i benen.

För att undvika dessa problem med en försämrad blodcirkulation så är det alltid bra att packa med ett par sköna kompressionsstrumpor med anpassad kompressionsförmåga.

Hur fungerar stödstrumpor?

Stödstrumpan har en inbyggd kompression som trycker på vävnaden runt framförallt dina vader. Detta kommer att ge de yttre klaffarna mer stöd för att främja en bättre blodcirkulation. Om kompressionsstrumporna även används när du rör på dig så kommer de också att förbättra din muskulatur.

Vem bör använda stödstrumpor regelbundet?

Det är framförallt några olika grupper av personer som stödstrumpor kommer att vara extra gynnsamma för och detta är personer som har en dålig blodcirkulation i benen (antingen på grund av ålder, stillasittande jobb eller sjukdom), gravida och dig som rör på dig mycket. Framförallt elitidrottare som kommer att utföra mer krävande aktiviteter kommer att få flera fördelar av kompressionsstrumpor.

Finns det olika typer av stödstrumpor?

Stödstrumpor finns faktiskt också i lite olika former och det är framförallt hur mycket kompression som strumpan ger som är den absolut främsta faktorn som skiljer många modeller från varandra. Men det är också hur långt upp på vaden som strumporna går som är en annan faktor som skiljer olika stödstrumpor från varandra. Så hur väljer man då rätt modell?

Det är viktigt att du tar dig själv i åtanke och väljer en strumpa som har rätt nivå av kompression. Även fast strumpan ska smita åt runt vaden, så ska du aldrig känna dig obekväm när du använder strumpan. Detta är ett tecken på att stödstrumpan sitter åt för mycket. Gör ett val som passar dig och ta del av stödstrumpans fördelar idag!