St Julians på Malta

Området st Julians på Malta är känt för många saker. Här hittar man strand, hotell, barer, stripklubbar, språkskolor och även traditionella fiskebåtar och stora yachter.

St Julians var från början en liten fiskeby, något man kan se spår av i Spinola bay, där de traditionella luzzubåtarna fortfarande trängs och man kan se fiskare lägga ut sina nät på morgonen. Nu är det fullt av hotell och moderna byggnader, men man kan fortfarande se mycket av de gamla palatsen om man går omkring i områdena.

St Julians är populärt både hos lokalbefolkningen, hos de expats som arbetar på Malta och de många språkstudenter som kommer ifrån Italien, Spanien och det nordiska länderna för att lära sig engelska under solen.

Som resmål är st Julians lättilllgängligt. Det ligger 20 minuters taxiresa ifrån Maltas flygplats, och du kan även ta lokalbuss från flyget. Från st Julians kan du lätt ta dig till andra resmål på ön.

Lokalbussarna fungerar utmärkt som transport om du skall ta dig till Valetta, Sliema eller mot sandstranden i Melliah. Det kostar 1,5 till 2,5 euro beroende på om det är hög eller lågsäsong. Bussen går längs med strandpromenaden till Valetta, så det är ett bra sätt att se mycket av ön.

I st Julians hittar du allt från lokal mat till fina restauranger i den exklusiva marinan i portomaso. I st Julians finner du nöjeskvarteren Paceville ( uttalas patcheville ) som bjuder på nattklubbar som är öppna till sent på natten och där är alltid väldigt mycket folk på sommaren. För en barnfamilj passar det bättre att dra sig mer emot spinola bay som har lugnare och trevligare restauranger.

Om man känner att man vill ha en enkel semester med sol, bad och god mat har man kommit till det perfekta stället, allt finns på kort gångavstånd. Från St Georges bay, den lokala stranden kommer man till Casinot på 10 minuter, 5 minuter så har man bay streets shopping center och 2 minuter till så har man Eden Cinemas med bio, bowling och andra nöjen.

Känner man att man vill ha en lite lugnare och lyxigare semester så kan man ta sig ner till Portomaso marinan. Trots att den ligger bara ett stenkast från Paceville drar den till sig en annan publik och här hittar man mer lugn och ro, och kan ta ett glas bubbel i champangerian medan man beundrar de stora yachterna som ligger och guppar i den skyddade hamnen.

Det kan vara bra att veta att St Julians svämmar över av svenska språkresestudenter under sommarmånaderna. Vissa kan tycka att det blir något skränigt när ungdomarna skall ut och roa sig, men det är också en del av charmen med detta område. Det är alltid trevlig och glad stämning och alltid något på gång.

Om man bor på ett hotell i st Julians är det troligt att man har en pool på taket, men om hotellet inte har det så kan man prova poolen i Villa Rossa om man tröttnat på medelhavet.

Om man skall sammanfatta det är st Julians ett resmål med mycket på liten yta, men man får också dela sin semester med många andra som hittat samma pärla.