Split

Split är en av Kroatiens äldsta städer med anor så långt tillbaka som de första århundradena e.Kr. Staden ligger i landskapet Dalmatien och är en av de mest välbesökta städerna på Kroatiens havskust. Med ett invånarantal på drygt 200 000 personer kan Split erbjuda en kombination av storstad och semesterlugn, vilket lockar väldigt många turister varje år.

För den som vill sola och bada är Split ett idealiskt resmål. Det finns vackra sandstränder både centralt och en bit längre bort från staden. Den mest centrala stranden är Bacvice där såväl lokalbefolkning som turister samlas varje dag under sommaren. Här pågår en stor del av stadens nöjesliv, och eftersom stranden har rent vatten samt är långgrund passar den extra bra för familjer med barn.

Stranden Bene tar man sig lättast till med buss. Anledningen till att denna strand blivit så populär är bland annat att den är långgrund och barnvänlig, men också eftersom här finns möjlighet att utöva andra aktiviteter, såsom tennis. Här finns även lekparker och skogsområden om man vill svalka sig i skuggan.

En av Kroatiens och hela Europas vackraste och mest berömda stränder är Brela och ligger cirka 45 kilometer utanför Split. Också hit är det lättast att ta sig med buss. Brela består av flera olika små stränder längs med flera havsvikar, och ligger helt osynliga från vägen.

Är man sugen på att shoppa är Split känt för sina utomhusmarknader där det bland annat går att få tag på lokala matprodukter som olja, vin och ost. I stadsdelen Mormontova finns en fiskmarknad som är väl värd ett besök under morgonen och förmiddagen. Har man möjlighet att laga mat under sin vistelse är det nästan ett måste att köpa med sig råvaror härifrån.

I och med att Split är en relativt liten stad till ytan går det utmärkt att ta sig runt till fots. Staden är i stort sett uppbyggd kring den romerska kejsaren Diocletianus palats från 200-talet, och närmast palatset ligger Gamla staden med sina små pittoreska gränder och mycket gamla byggnader.

För den som är intresserad av segling är Split ett riktigt paradis. Utanför staden ligger nämligen ett flertal små öar som är enkla att ta sig till med segelbåt. Vill man inte segla själv, så finns det även goda färjeförbindelser från staden. Några av de mest välbesökta öarna är Hvar, Brac och Vis.

Vad gäller boende finns det flera bra alternativ i staden. Vill man bo centralt finns det både hotell i Gamla staden och möjlighet att hyra ett rum som inneboende hos en familj.
Vill man bo utanför det absoluta centrumet är stadsdelen Veli Varos en stadsdel med bebyggelse från 1700-talet där det råder en lugnare atmosfär. Samtidigt har man gångavstånd till shoppingen och nöjeslivet i centrala Split.
Strandorten Podstrava ligger bara 7 kilometer utanför Split, och är ett gott alternativ om man vill bo på en plats utanför själva staden, men ändå ha möjlighet att ta sig in till centrum med buss eller bil.

Split är verkligen ett av Kroatiens mest mångsidiga och populära resmål som är väl värt ett besök