Son Bou

Menorcas allra längsta strand heter Son Bou och ligger i mitten på den nedre kustremsan. Alldeles i närheten ligger byn Alaior med sina ostgårdar och pittoreska hus. Men ska man koncentrera sig på Son Bou så ska man veta att denna strand 3 km långa sandstrand och turistorten bakom, är en av Menorcas mest barnvänliga platser. Då ska man visserligen bortse från den västra delen av stranden Son Bou som hör nakenbadare och nudister till. Men bortsett från detta så har orten allt man kan önska sig som semestrande familj. Inne bland bebyggelsen ligger även en liten vattenpark för alla solglada och leksugna barn och vuxna.

Stranden i Son Bou

Som nämns ovan, är sandstranden ca 3 km lång och har en blandning av finkornig sand och stenar. Därför kan det vara smart att ta med sig ett par badtofflor. Man kan enbart ha tillgång till stranden från parkeringen, då den kantas av ett naturreservat och blir mer öde och gles ju längre bort man kommer. Son Bou-stranden är delvis långgrund och passar för alla åldrar men tänk på att det kan förekomma undervattensströmmar lite längre ut i vattnet. Visserligen är dykning, snorkling och lek här mycket vanligt, men man ska ändå vara på sin vakt om man simmar ut helt själv.

Semestermålet Son Bou

Även Son Bou är ett lugnt semestermål som passar för avkoppling och återhämtning. Här finns några hotell och butiker i mitten samt en längre strandpromenad där man kan jogga, gå eller snegla på folk. Eftersom Son Bou är speciellt anpassat till barn, så finns flera supermarkets och butiker där man kan handla barnprylar, mat eller blöjor. Men om det är shopping man är sugen på så ska man hellre åka in till Mahón eller Cituadella som lätt nås med taxi eller buss. En bussresa in kostar endast 20 kr och taxi 180 kr. Dock måste man betala lite extra om man behöver en bilbarnstol i taxin.

Son Bou har ett antal restauranger men vill man ha ett bredare restaurangutbud så ska man bege sig till städerna. Vid strandpromenaden utmed den långgrunda stranden, ligger ett femtontal restauranger men om man är ute efter något extra så ska man åka in till de större städerna. Den lilla byn Alaior som bara ligger ett stenkast från Son Bou, har också en del lokala matställen och kaféer. Hit kan man också åka under de pågående fiestorna som firas varje sommar runt hela Menorca. I Alaior hålls fiestan i slutet av augusti och i Mahón som inte ligger långt bort, kan man titta på firandet i september månad.

Omgivningarna

Från Son Bou till resten av Menorca är det aldrig långt. Detta är en liten ö och alla ställen kan lätt nås, antingen via bil, buss eller cykel. Cykelnätet är väl utbyggt, eftersom vägnätet inte är det i lika stor utsträckning. Det finns flera byar i närheten av Son Bou, som exempelvis Alaior och L`Argentina med Menorcas största zoo.
Och tro det eller ej, men denna lilla semesterpärla har också en gammal kyrkoruin från 400-talet vid namn Basilica Paleocristiana de Son Bou. Om man gillar äventyr, kan man även titta på den uråldriga grottan Cales Coves på den västra sidan. Hit kan man paddla eller åka båt och förundras över de 91 förhistoriska öppningar som bevarats under så lång tid.