Sommarskidåkning i Norge

Sommarskidåkning i Norge

Det är något speciellt med att åka skidor i vackra miljöer när snön ligger kall under en, samtidigt som solen värmer gott ovanifrån. Som tur är behöver vi inte åka långt för att njuta av sommaråkning, utan det räcker att ta sig över till Norge. Packa ner dina slalomskidor, längdskidor eller snowboarden och besök följande tre sommarpärlor:

Galdhøpiggen Sommerskisenter

Vid foten av norra Europas högsta fjäll Galdhøpiggen (2469 m) ligger Galdhøpiggen Sommerskisenter (1840 m – 2150 m). Skidcentret brukar även kallas för “Juvass” och under vintern används det av många proffsåkare som en träningsarena. På sommaren är det öppet för alla och det finns både restauranger och kaféer på området.

Backarna är 1500 meter långa med ett vertikalt fall på 300 meter. Här finns det möjligheter för pudersnö under hela sommaren. Galdhøpiggen Sommerskisenter öppnar sent i maj och säsongen avslutas normalt i oktober. Alpin åkning och snowboarding är perfekt på Galdhøpiggen.

Galdhøpiggen Sommerskisenter är ett av få skidområden som ligger på en glaciär. Skidliften är fäst på isen som ständigt rör sig mot Juvvatnet. Här åker man omringad av permafrost som står i härlig kontrast mot det klara och gröna glaciala vattnet.

Sognefjellet Sommerskisenter

Sognefjellet Sommerskisenter för längdåkning ligger mellan Lom och Luster vid Sognefjellsvegen (RV55) som är det högsta bergspasset i norra Europa (1434 m.ö.h). Det går att övernatta på DNT-vandrarhemmet Sognefjellshytta som ligger precis vid spåren. Under sommaren arrangeras det även skidskolor för nybörjare.

Det finns totalt 8 km saltade spår för både klassisk och fristil. Det finns även en särskild plats för skidskytte. Säsongen är vanligtvis från maj till augusti, beroende på årets snöförhållanden. Här är vädret ofta magnifikt med riktigt varm och skön sol, men vädret kan även vända fort och även under sommaren kan det snöa och bli storm.

Stryn Sommerskisenter
Gå på en gruppvandring till en blå glaciär, ta på dina skidor för sommaråkning och besök kritvita stränder under ett enda besök till Stryn. Längst inne i Nordfjord hittar vi resorten som är omringad av otrolig natur som består av blå glaciärer, majestätiska berg, grönskande dalar och djupa sjöar. Här finns det naturupplevelser för alla.

Nordfjord är en del av ett av västra Norges största fjordsystem och vid fjorden ligger även byarna Olden och Loen. I Nordfjord ligger glaciären Jostedalsbreen, den största glaciären på det europeiska fastlandet vars omkringliggande område är en nationalpark. Glaciärisen täcker ett område på ca 500 kvadratkilometer och nationalparken är mer än 1400 kvadratkilometer.

På Stryn Sommerski Centre vid glaciären Tystigbreen bredvid den gamla Strynefjellsvägen hittar vi Europas bästa sommaråkning. Stryns skidområde öppnar upp i slutet av maj för sommaråkning och åkningen är allra bäst tidigt i säsongen. Här finns det två liftar, en stollift upp till glaciären och en bygellift på glaciären. På toppen av glaciären går det även att åka längdskidor. Det finns många offpist-backar i området och skidcentret har en total fallhöjd på 535 meter.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*