Sol och bad i Porec

Det finns många sköna badorter i Kroatien och en av dessa är Porec. Det kristallklara vattnet och de relativt lugna omgivningarna, gör sol och bad till en huvudsysselsättning under semestern här. Just Porec räknas dessutom som landets grönaste semesterort, vilket gör att friluftsliv och solbadande går hand i hand. Det är dessutom en söt medeltidsstad som ger besökarna känslan av att komma tillbaka till svunna tider.
Här finns en sammanställning av de bästa platserna för sol och bad om man har vägarna förbi Porec samt lite övrig information.

Bästa delarna för solbadande

För det första kan det vara bra att veta ungefär vart i Porec man ska bege sig om man vill bada och sola. Visst kan man sätta sig lite var som helst och njuta av solen men givetvis är det stranden som lockar allra mest. I de norra och södra delarna av Porec finner man badstränderna dit folk brukar gå. I söder brukar badvikarna vara självklara alternativ för barnfamiljer och de som söker efter riktigt grymma badplatser kan stanna till på ön Sveti Nikola där snorkling, dykning och andra vattensporter är perfekta sysselsättningar.
I Kroatien och även runt Porec har man fått utmärkelser för att ha mycket rent och klart vatten. Ser man EU:s Blue Flag så vetman att det är grönt att bada (eller blått för att vara lite skämtsam).

Strandtyper

Tänk på att de flesta stränderna i Kroatien och Porec är klapperstenstränder eller klippor, vilket gör snorkling till en vanlig aktivitet, medan småbarnen kan sakna sand. Det finns på vissa ställen även små terrasser med badstegar för den som föredrar det. Stränderna är ofta ganska små men många och det finns också en hel del campingplatser om man vill utnyttja strand för strand genom att åka runt.

Ta sig till stränderna

Att ta sig till de olika badplatserna runt Porec är inte svårt. Dels kan man gå till fots eftersom staden är liten och dels finns det små mini-tåg som tar en runt, bl.a. ett till Plava Laguna där Delfin Beach ligger belägen. Inom 30 minuter har man kommit fram med det lilla tufftuff-tåget och väl framme väntar jet-ski och volleyboll samt flera musikbarer att hänga på när solen går ned.

Andra vattenaktiviteter

Under tiden i Porec så vill man säkerligen prova på en mängd vattenaktiviteter eller dylikt. Segling och uthyrning av kajak är mycket vanligt här och är också att rekommendera då det ligger små, genuina öar i vattnet. Även snorkling och dykning är populära aktiviteter, tack vare de många klipporna som blivit hem för allehanda djur- och växtarter under vattenytan.

Om man vill bort från stränderna ett tag men ändå svalka sig eller ha kul så är Aquacolors en av de största vattenparkerna i hela Kroatien. Med en mängd roliga anläggningar och aktiviteter, har Aquacolors blivit ett tillhåll för både barn och vuxna samt unga människor i sällskap som ännu inte har förlorat barnasinnet och vill göra en heldag här. De som äger Aquacolors brukar säga att parken är till för alla mellan 0-100 så den är verkligen riktad till alla.
Vattenparken ligger nära turistmålet Zelena Laguna i närheten av Porec och öppnade i maj 2015.