Side

Precis som Antalya och Alanya ligger i provinsen Antalya, finns det en liten undangömd pärla som på senare tid har fått upp ögonen hos turisterna. Den lilla orten Side med sina drygt 12 000 invånare, har utvecklats till ett populärt och livligt turistmål och hotellen och turiststråken har poppat upp som svampar ur jorden längs strandpromenaderna.
För tjugofem år sedan var Side en liten fiskeby som inte många hade hört talas om, men i och med att hela provinsen blivit ett attraktivt turistmål, är det svårt att undgå dessa mindre orter som också har en hel del att erbjuda.

Från en liten kulturskatt…

Trots sin lilla storlek och invånarantal, har Side mängder med sevärdheter och kulturella skatter. Under det Bysantinska riket har det framkommit att staden hade en stor judisk befolkning som också har präglat staden.
Vid romartiden användes Side som en utmärkt handelsstad, och här tjänade man kolossala summor på både slavhandel och gladiatorspel.
Staden var länge folktom och övergiven, men i slutet av 1800-talet flyttade en grekisk muslimsk befolkning sakta men säkert in i staden från Kreta, och på den vägen är det.
Idag finns flera ruiner efter stadens murar, borgar och tempel, en stor teater där gladiatorerna har slagits för sin överlevnad, flera gymnasier där man utvecklade fysiska sporter samt ett nymfeum med grottor och bassänger.

…till en semesterpärla

Även om de arkitektoniska lämningarna från gladiatorstriderna och handeln präglar Side i stort, har orten numera övergått till att bli en klassisk semesterskatt med många vackra sandstränder, shoppingstråk och matglädje från traktens utbud och traditioner. Side är lika romantisk som den är intressant och oavsett om man kommer på en kärleksutflykt eller under barnens sommarlov, kan man strosa i solnedgången och beskåda Apollotemplet, hålla handen på en genuin familjekrog eller simma i det turkosblå vattnet.
De vackra Taurosbergen i bakgrunden skapar också fantastiska vandringsmöjligheter och har man väl lyckats komma upp så väntar en underbar utsikt med hela Side att fästa blicken på.

Barnvänliga stränder

Ett plus i kanten är att Side har en mycket långgrund strand som är mycket lämplig för barn. Den västra stranden är en av stadens två stora stränder och den östra delen är mer avsedd för vuxna där man utövar vattensporter och snorkling. Även strandkanten är fylld av barer, restauranger och solstolar, och beroende på vilka medlemmar familjen består av, kan man enkelt välja och vraka vilken strand man vill gå till. Detta är en av anledningarna till att orten har blivit så pass populär för just barnfamiljer, även om alla typer av människor syns utmed sanddynerna.
På kvällarna stänger man också av biltrafiken i vissa delar av staden, vilket gör att nattlivet kommer igång betydligt fortare.

Passa på att besöka närliggande städer

När man ändå befinner sig i provinsen Antalya, bör man, om man har tid, passa på att ta en tur till både Antalya och Alanya som båda har ett ännu större utbud av sol, stränder och kulturarv. Side ligger mittemellan dessa båda städer och eftersom Side är relativt liten, kan det vara kul att se något annat om man har möjligheten.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*