Sevärdheter och upplevelser i Litauen

Det mest populära resmålet i Litauen är huvudstaden Vilnius. Med sina drygt 550 000 invånare är det landets största stad och ekonomiska och kulturella centrum. Trots att Litauen länge var en del av Sovjet, med vad det inneburit för arkiteturen i de flesta östeuropeiska städer, är Vilnius en pitoresk stad med välbevarad anrik bebyggelse som präglas av sina många, väldigt vackra och unika katolska kyrkor och katedraler. Efter självständigheten från Ryssland och inträdet i EU har många moderna hus byggts, affärsdistriktet Šnipiškės ger staden en nästintill futuristisk skyline med många höga skyskrapor i glas och metall. Ett exempel är Europa tower, som är Baltikums högsta skyskrapa med sina 149 meter. Šnipiškės i allmänhet och Europa tower i synnerhet är för många litauer en symbol för landets moderna historia och framtid, byggnaden invigdes också för mesta möjliga symboliska värde den 1 maj 2004, det datum Litauen blev medlemsstat i EU.

Vill du uppleva Vilnius bästa sida bör du besöka Gamla stan, där många historiska arkitekturstilar i kombination lämnar ett hänförande intryck på de flesta besökare. Går du gatan Pilies från Gamla stan till kungliga slottet går du rakt genom det litauiska nationalmuséet, där slottet tillsammans med flera historiska byggnader ingår. En annan för staden betydelsefull och symbolisk gata är Gedimino Prospekta, längs vilken många myndighesbyggnader och även parlamentet ligger. Gedimino har haft många namn, bestämda av diverse ockupationsmakter och politiska influenser. Under nazisternas ockupation på 1940-talet hette gatan Adolf-Hitler-strasse och under sovjettiden Stalino Prospektas. Går du Gedimino ner bör du passa på att spana in parlamentsbyggnaden Seimas i slutet av gatan. Längs samma gata ligger även flera muséer, bland annat förintelseoffrens museum, som berättar om den del av förintelsen som ägde rum i Litauen, och KGB-muséet, där guiderna är föredetta KGB-fångar som berättar om märkliga och fasansfulla upplevelser under sin tid i den sovjetiska underrättelsetjänstens våld. Stadstelen Užupis är Vilnius motsvarighet till Stockholms Södermalm. Förr var detta fattigkvarter, där kriminaliteten och arbetslösheten var utbredd. Idag söker sig många konstnärer, juppies, hipsters och nyrika människor till Užupis och stadsdelen är rik på teatrar, nattklubbar, barer och andra evenemang.

Litauen är dock inte bara Vilnius, flera andra städer och platser är värda ett besök. Flera andra orter är populära turistorter, främst för litauerna själva men också för människor från de andra baltiska länderna, Polen och Ryssland. En av dem är den forna huvudstaden och numera landets andra stad, Kaunas. Här finns vacker arkitektur och mycket att uppleva för den som är intresserad av opera, teater och ballett. Ett annat turistmål värt besöket är kurorten Druskininkai i söder, som erbjuder möjlighet till rekreation i form av bad i mineralvatten och behandlingar med gyttja. Även städerna Palanga och Klaipeda vid östersjökusten är välbesökta, främst på somrarna då badstränderna kan vara näst intill överfulla av överhettade sommarflanörer. Palanga är känt för sina imponerande och vackra pirer, på vilka festivaler hålls om somrarna.

För den som inte är intresserad av stadsliv erbjuder även landsbygden på upplevelser i form av storslagen natur och vackra historiska monument. Litauens landskap är likt det sydsvenska, då det är platt och har många sjöar (det finns nära 3000 sjöar i landet). Nationalparkerna är perfekt för den som gillar orörd natur och stillsamhet, det finns fem stycken i hela landet och de innefattar olika typer av naturområden, från floder och sjöar till stäpp och vidsträckta fält. Till landsbygden bör även Kernave räknas, viket är en liten by väst om Vilnius som har stort historiskt värde för Litauen. Här anordnas varje sommar något som kan liknas vid Kernaves svar på Gotlands medeltidsvecka. Kernave innehåller nämligen mycket medeltida historia, som främst utgörs av fort och befästningar inbyggda i landskapet. Här har många viktiga arkeologiska fynd gjorts och området finns med på världsarvslistan. Är du som svensk i Litauen och längtar hem kan du bege dig till Kernave vid midsommar, här firas nämligen denna gamla högtid på medeltida vis, vilket liknar det svenska firandet.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*