Sevärdheter i Dubrovnik du inte får missa

Dubrovnik – söderns pärla där stränder och världsarv ligger sida vid sida, fantastiskt klimat och närhet till naturens lugn. Här spenderar många sina semesterdagar och staden har mycket att erbjuda. Missa inte att åka linbana till berget Srđ, Game of Thrones-tur, den historiska muren och naturreservatet Lokrum som nås med en 10 minuters båttresa från Gamla stan. Ett utmärkt resmål med mycket av det goda.

Game of Thrones

För alla Game of Thrones-älskare är Dubrovnik verkligen en plats att besöka. Här kan man besöka många inspelningsplatser som från serien är svåra att glömma. Gå på en guidad tur och se KIngs Landing, Magical city of Quarth, Red Keep och Tomb of the Undying. Guiden berättar om det fiktiva kungariket och dessutom avslöjar lite hemligheter bakom serien.

Island of Lokrum

Ön Lokrum, som är ett naturreservat, ligger endast en båtfärd på 10 minuter från Dubrovniks gamla stadskärna och är en perfekt dagsutflykt, båten går varje halvtimme. Njut av tystnaden och lugnet och den fantastiska naturen. Maximilian Ferdinand of Habsburg som köpte ön 1859 tog dit påfåglar och planterade även över 100 sorter exotiska växter. Idag finns där över 500 sorters träd, blommor och buskar.

På Lokrum finns det även utrymme att jämna till solbrännan, om man känner sig redo att slänga av sig allt och njuta av solen på nudiststranden på södra delen av ön. Inte långt därifrån finns ”Döda sjön” som fått sitt namn av sina höga salthalter, en väldigt populär sjö att bada och koppla av i.

Dubrovniks ringmur

Missa inte den 2km långa muren som omsluter Gamla stan, den byggdes mellan 1100-1600-talet som skydd från attacker. Från muren får man en fantastisk utsikt över staden och den vackra skärgården. Muren är robust byggd och kunde motså den stora jordbävningen som ägde rum 1667 utan några större skador.

Linbana 405m över havet

För den som vågar kan man från fågelperspektiv se Gamla stan, Lokrum och det Adriatiska havet när man tar linbanan som löper mellan Dubrovnik och berget Srđ. Resan tar ca 4 minuter och på berget finns både restaurang och café för en god lunch eller en kopp kaffe, samt terasser för att njuta av utsikten.

Det bästa av Dubrovnik

Dubrovnik beskrivs ofta som en sagostad och är ett oerhört populärt resmål. Den bästa tiden att besöka staden är kring vår och höst, med milt väder och inte överfullt av turister. För utsökt mat till något lägre priser i det annars relativt dyra Dubrovnik (jämfört med resten av Kroatien) så välj någon utav sidogatorna eller gränderna från det stora gågatan. Där finns restauranger mer riktat åt lokalbefolkningen. Kroatien producerar en hel del vin, så passa på att avnjuta lokalproducerat vin till maten.

Staden erbjuder flera intressanta muséer, katedraler och kyrkor. Inte långt från staden finns där flera stränder att välja på, föredrar man strandsand kan man åka till Uvala Lapa beach, för en strand med cement finns Adriatic beach och VIs beach som har småsten. På apoteken i Dubrovnik kan man köpa med sig hudkräm och parfym gjort på medeltida recept, en rolig souvenir eller present att ta med sig hem.