Sevärdheter i det gemytliga Lissabon

Det är ingen hemlighet att Portugal har blivit ett av Europas mest eftertraktade länder på senare tid. Celebriteter som Alicia Vikander och Madonna har valt att slå sig till ro här och när man ser charmen med huvudstaden Lissabon och alla dess sevärdheter så är det inte svårt att förstå varför. Här kommer en liten guide till några av Lissabons guldkorn som verkligen inte får missas.

Castelo de São Jorge

Portugal har drabbats av några jordbävningar genom seklen och en av dem som inträffade 1755 lade många av stadens byggnader i ruiner. Dock fick ett område som idag kallas Alfama vara kvar och på berget ovanför området ligger en stor fästning, vid namn Castelo de São Jorge. Fästningen har en fantastisk utsiktsplats och fritt gående fasaner inne på borggården. Inträdet kostar ca 9 euro. Fästningen är av moriskt ursprung och byggdes runt 900-talet av morer. Men många hävdar att de ursprungliga delarna började ta form redan runt 50 f.Kr. Hursomhelst är den ett viktigt landmärke i Lissabon och för portugisisk historia.

Kristus-statyn

Vi ska hålla oss kvar i området Almada för att besöka Kristus-statyn som är en mini-variant av Rio de Janeiros Kristusfigur. På portugisiska heter den Cristo Rei och har precis som i Brasilien lockat turister som vill se den fantastiska utsikten över staden. Statyn är inspirerad av Brasiliens original och invigdes 1959 och i botten finns det ett mycket litet men gulligt kapell för den som kanske går i giftastankar…
Det finns även ett kafé precis bredvid statyn, vilket är bra då promenaden hit kan vara tröttande.

Vakttornet i Belem

Sedan medeltiden finns fortfarande detta förnämliga vakttorn kvar att beskåda och drar till sig massvis av turister varje år. Köerna är långa för att gå upp i tornet som ligger vid vattnet i stadsdelen Belem och byggnaden är med på Unesco:s världsarvslista. När man är färdig vid tornet så kanske magen kurrar lite extra och vad passar då bättre än att gå till Café de Belem i närheten och avnjuta den berömda bakelsen pasteis de nata?
På Belem-kajen ligger även den gigantiska karta som ritats upp för att understryka sjöfararnas alla färder i olika riktningar.

Bairro Alto

Denna gamla stadsdel är så förtjusande att man faktiskt kan lista den som en sevärdhet. Här finns det långsmala gränder med spårvagnar som tar en upp och ned och en rad söta butiker, barer och kaféer ligger uppradade gata efter gata samt centrum som kallas Chiado.
I slutet på själva barområdet i Bairro Alto ligger en underbar utsiktsplats, Miradouro São Pedro de Alcântara och alldeles i närhet norröver finns en söt, liten park vid namn Jardim do Príncipe Real. I Bairro Alto kan man lätt tillbringa hela dagar och kvällar.

Hieronymusklostret

Är man historieintresserad ska man definitivt bege dig till Hieronymusklostret och titta på gravarna för Vasco da Gama, kung Manuel I och hans gemål samt skalden Luís de Camões. Byggnaden i sig är enastående och är tillsammans med Belem-vakttornet, med på Unesco:s världsarvslista. Insidan är fullspäckad av vackra dyrbarheter och i ingången möter Henrik Sjöfararen besökare och om man ställer sig i mitten, under taket så kommer man säkerligen att känna sig som en myra, så stort och uppseendeväckande är det.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*