Sevärdheter i Belgrad du inte får missa

Med tanke på att Belgrad är en av Europas äldsta huvudstäder så är det en självklarhet att staden bär på en gedigen och spännande historia. En spännande historia ger också intressanta sevärdheter.

Kalemegdan Park

Kalemegdan Park är en park värd att besöka när man åker till Belgrad men det är också en park som är svår att missa, parken är nämligen belägen mitt i stadens centrum. För enkelhetens skull har parken delats in i två olika delar, den lilla (Mali Park) och den stora (Veliki Park).
Parken är ett populärt besöksmål för såväl turister som de lokala invånarna. Här är det ofta full aktivitet med människor som har utflykt med egen picknick men det är också många konserter och evenemang som arrangeras här.
I den lilla parkdelen finns dessutom Belgrade Zoo som även det är ett populärt turistmål och en unik djurpark som är över 80 år gammal.

Belgrads Fort

Belgrad är en av Europas äldsta huvudstäder och här finns det gott om byggnader med en historia som sträcker sig långt bak i tiden. En sådan byggnad är Belgrads Fort som är en gammal fästning. Fortet är beläget högt på en vit ås och där uppifrån har man en härlig utsikt över sammanflätningen av floderna Donau och Sava. Vid ett besök på fortet kan det vara värt att boka en guide för att höra mer om historien kring fästningen.

Nikola Tesla Museum

När man är i en stad som Belgrad är det givet att besöka ett museum för att se mer av stadens historia. Nikola Tesla Museum är ett teknik- och historiemuseum och är populärt bland turisterna. Nikla Tesla var en uppfinnare som var helt unik på sin tid och var med i spetsen när elektriciteten blev kommersiell. Museet rymmer hundratusentals dokument i original från hans tid, tusentals böcker, utställningsobjekt, fotografier över olika föremål, instrument och apparater och inte minst runt ca tusen planer och ritningar som han inte hann förverkliga.
För turisten som har ett stort teknikintresse är Nikola Tesla Museum ett måste.

Trg republike

Trg republike är namnet på ett av de centrala torgen som finns i Belgrad och även namnet på en stadsdel. Den här stadsdelen är känd för alla de sevärdheter som finns då många kända byggnader ligger här men också känd för sin shopping och det köpcentrum som är byggt i glas och stål.
Bronsstatyn av Prins Michael är en av de sevärdheter som är belägen på den här platsen. Den föreställer prinsen på en häst och symboliserar hans prestation när det kommer till utvisningen av turkarna 1867.
Här finns också den berömda Millenniumklockan som kom till år 2000 och visar såväl klockslag och väderförhållanden. Vill man se mer av stadens historia ska man också passa på att besöka Nationalteatern och Nationalmuseet då de båda också finns i stadsdelen Trg Republike.

Många sevärdheter kan vara värt att boka innan resan för att vara säker på att man får tag på biljetter och en guide om man så önskar då Belgrad är ett relativt populärt resmål.