Sevärdheter i Agadir

År 1960 drabbades den marockanska staden Agadir av en rejäl jordbävning som raserade stora delar av staden. Tre år senare byggdes staden upp och därför ser man ett modernt centrum av staden när man kommer till Agadir vilken inte är så typiskt marockansk i sin stil. Med jordbävningen försvann så klart även en del av stadens tidigare historia och kulturmärken, men tar man sig utanför centrum finns fortfarande mycket kvar. Men det finns så klart mycket att se och uppleva i staden när man åker dit idag!

Souk El Had d’Agadir

Souken är den lokala marknaden och är en marknad som är unik på många sätt. Här kan man hitta allt och lite till. Marknaden är världens tredje största marknad och det märks på utbudet. Här finns livsmedelsråvaror, smycken och accessoarer, kläder och leksaker. Entrén till marknaden kan med fördel köpas innan avresa.

Agadir Fishing Port

Marockos största fiskehamn är belägen i Agadir och är helt klart värt ett besök för att känna av stadens kultur. Varje morgon är det en fiskemarknad i hamnen, man har möjlighet att se när fiskebåtarna kommer in med fisk eller se hur en fiskebåt byggs.

Olika festivaler

I Agadir finns ett brett utbud av nöje och festivaler. Sedan år 2004 återkommer varje sommar The Timitar Festival, vilket är en av de största festivalerna i Marocko. The Timitar Festival fokuserar på Amazigh kultur med afrikansk musik. Varje år är det cirka 40 artister som uppträder och festivalen har runt en halv miljon besökare varje år.
Andra musikfestivaler som arrangeras i Agadir är Noiz Makerz som riktar in sig på urban musik och Breaking South som är en nationell tävling i break dance.
Staden erbjuder också olika stora filmfestivaler, bland annat International Documentary Film Festival in November och International Festival of University Theatre of Agadir.

Museum

För den kulturella så finns det ett antal museum i Agadir värda att besöka. Bland annat finns The Berber Museum där man kan se den lokala Amazigh kulturen. Museet Memoire d’Agadir visar den enorma jordbävningen som staden drabbades av år 1960 som förstörde stora delar av staden. Här får man se staden före och efter och läsa om dess historia.

Crocoparc

Ett populärt turistmål är den berömda krokodilparken. Här kan man se krokodiler och sköldpaddor strosa runt i den botaniska trädgården med unika och vackra växter och blommor. Man har möjlighet att vara med och se när krokodilerna matas och få en guide för att lära sig mer om dessa djur. Parken är populär bland barn och även lokalbefolkningen åker dit med skolklasser. På området finns också flera lekparker för barnen.

Agadir Tamraght River Valley

Tamraght River Valley är beläget uppe i de marockanska bergen High Atlas och är även det ett populärt besöksmål för stadens turister. Paradise Valley är en del av denna flod och denna dal är känd för bland annat utsikten och den fantastiska miljön. Här kan man njuta av vandring längs floden, titta på något av de vattenfall som finns där eller varför inte avnjuta ett dopp i någon av de naturliga stenbassängerna med turkost vatten? Hit tar man sig med bil eller buss från Agadir.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*