Semester på västkusten

Semester på västkusten

Semester på västkusten är en sommaridyll med små fiskebyar, badklippor och pittoreska öar. För många är det en självklar plats att besöka på sommaren, men västkusten är en fantastisk semesterdestination året om. 

Vi har valt ut 5 underbara platser på västkusten du inte bör missa!

1. Käringön

Käringön i Orust är ett fiskecentrum, och har varit detta ända sedan 1700-talet. Ön är helt bilfri och skiftar karaktär i takt med de olika årstiderna. Denna skärgårdsö är väl känd för sina fisk-och skaldjursspecialiteter. Färska ostron och närodlade råvaror efter säsong med fiskebutiker är bara några av matupplevelserna som ön erbjuder.

Under vinterhalvåret är Käringön minst lika populär med både spa-anläggningar och bastubad i det kalla vintervattnet. För att ta dig till Käringön tar du färjan från Tuvesvik ut till ön som tar cirka 40 minuter i en vacker skärgårdsmiljö med klippor och havsblått vatten.

2. Fjällbacka

Fjällbacka i Bohuslän är ett av de mest besökta resmålen på västkusten och detta av ett flertal olika anledningar. Platsen lockar många bokfantaster som läst Camilla Läckbergs Fjällbacka-serie som vill uppleva platserna som utspelar sig i böckerna.

Denna fiskestad är även mycket populär på grund av dess många alternativ av aktiviteter året om. Vandrings-och cykelleder, havsnära aktiviteter och hummerfiske samt den traditionsenliga julmarknaden är bara några av alla de saker du kan se och uppleva i Fjällbacka. För boende kan du välja allt mellan stugor, vandrarhem eller spa-hotell som du kan kolla in här.

3. Dyrön

Dyrön i Tjörn kommun är mest känd för sina natursköna vandringsleder som går runt den bilfria ön. Dyröleden på 5 kilometer går genom allt ifrån broar, trappor och klippor. Leden klassificeras som svår då du behöver gå igenom en hel del bergig terräng för att ta dig runt.

Du kan ta en avstickare till Grinnebergets utsiktsplats på den östra sidan av ön där kustlandskapet är hänförande. En av de mest omtyckta platserna på vandringleden är Dynes Ravin, som är en snäv passage mellan två höga klippväggar och längst ned i ravinen har du bänkar och bord som du kan ha som en kort rastplats under din vandring. Dyrön har även ett stort urval av sällsynta växter längs hela ön som ger känslan av en botanisk trädgård.

4. Grebbestad

Grebbestad är en badort på västkusten som satt sitt namn på kartan på grund av dess sommaraktiviteter som kajakuthyrning, sälsafari och seglarskola. Här har du även stora fiskemöjligheter och ett flertal sommarevenemang samt god mat.

Denna lilla skärgårdspärla skiner dock inte endast under sommarhalvåret. Under både höst och vinter har du ett flertal olika evenemang och aktiviteter att välja mellan. Med marknader, glöggvandring i adventstid och ett besök i tomtens julstuga kan du hitta roliga sysselsättningar för hela familjen!

5. Marstrand

Marstrand har länge korats som en av landets främsta sommarresmål på grund av dess vackra vyer. Här har du allt du behöver för en semester – pittoreska kvarter, segling, kulturmiljöer, fina badplatser och promenadstråk runt hela ön.

Under sommarmånaderna är eventschemat späckat med evenemang och utomhusaktiviteter. Missa heller inte ett besök på Carlstens fästning som vilar över ön, perfekt för den historieintresserade.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*