Samos

Grekland har mängder av öar och en av dem är Samos som nyligen blivit utsedd till det bästa charterresmålet av ett stort antal resenärer. Samos tillhör de Nordegeiska öarna och ligger i den östra delen av Egeiska havet. Här bor det ca 35 000 invånare och man kan i stort sett se över till Turkiet härifrån, då det endast skiljer 2 km mellan platserna. På ön finns det över 300 stränder och växtligheten är grön och frodig och här odlas ett sött vin på muscatdruvor. Samos har en hel del berg, vars naturliga vatten ur källor rinner ned och bevattnar dalarna och gör att växtligheten är så välmående som den är. Det genuina och småskaliga är ständigt påtagligt men man har också utökat detta med charterhotell och turistorter. Samos har också staden Samos, precis som ön Bodrum i Turkiet har staden Bodrum.

Ta sig till Samos och ta sig runt

Det finns en flygplats på Samos dit charter och inrikesflyg går. Charter går från flera olika platser i Sverige och vill man åka reguljärt, måste man först byta på något annat ställe, oftast i Aten. Från flygplasten tar det 30 minuter med buss till staden Samos. Man kan sedan ta sig vidare till andra badorter som Vahti och Pythagorion, alla minst lika charmiga och romantiska som ön i övrigt.
Om man bor i staden Samos kan man utan problem ta sig till öns alla byar och städer på kort tid. Till Pythagorion tar det endast 25 minuter och vill man åka till Aten, Pathos eller Turkiet, kan man ta en av de många färjeförbindelserna.
Man kan även hyra bil, moped eller motorcykel, vilket är vanligt i Grekland. Önskar man cykla finns flera cykeluthyrningsställen att ta fasta på.

Fakta om Samos stad

För den som vill stanna i staden Samos, kommer lite värdefull information här. Denna stad ligger i en dal i Vahtibukten som sträcker sig en lång bit utmed ön, närmare bestämt 5 km. Samos ligger på den östra sidan av Samos ö och här kan man begeistras av många fina stränder. Gangou Beach är en klapperstenstrand, ca 1 km utanför stadskärnan och öns vackraste sandstrand Psili Ammos, ligger mellan Samos och Pythagorion. Den bergiga naturen i bakgrunden utgör perfekta vandringsleder och utflyktsmål för den som vill se sig omkring.
Samos är en typisk grekisk stad med genuin arkitektur och trånga gågator och i centrum finner man den berömda lejonstatyn på Pythagorasplatsen. Denna staty är symbol för öns frigörelse från turkarna och betraktas med stolthet som öns mest kända landmärken. Härifrån grenar stadskärnan ut sig i ett flertal mysiga gränder och gator, kantade av kaféer och restauranger samt butiker av alla de slag. Överallt kan man också träffa på byggnader som numera inretts som museum och de flesta innehåller föremål och artefakter från antikens Grekland.
Ett måste är också att gå omkring längs med hamnen för att se de otroligt färggranna fiskebåtarna och skutorna som ligger och guppar här eller titta på färjorna och utflyktsbåtarna som lägger till med jämna mellanrum. De små båtarna är oftast målade i grekiska färger i vitt och blått men har vanligtvis attiraljer och last i andra starka färgnyanser.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*