Samos 300 stränder

Samos har mycket att vara stolt över. Det söta Samosvinet som till och med Lord Byron sades älska, sina antika ruiner och sevärdheter samt de hundratals stränderna som lockar tusentals turister år efter år. På Samos kan man bada vid över 300 stränder – stora som små – och upptäcka allt de har att erbjuda.

Allmänt om stränderna på Samos

Många av öns stränder och vikar är stenstränder med klappersten men det finns även flera långgrunda sandstränder som är skönare att ligga på. Vid varje ort kan man hitta ett flertal badplatser men om man hyr en bil kan man även ta sig till de undangömda guldklimparna dit turisterna vanligtvis inte kommer. Samos har massor av sådana små pärlor – det gäller bara att hitta dem samt att våga sig in på grusiga vägar för att till slut nå sitt mål.
Valet av strand har också att göra med hur man vill ha det och vem som är med i sällskapet. Om man reser med små barn är en djup klapperstenstrand kanske inte det allra bästa. Då vill man hellre ha en långgrund sandstrand med restauranger i bakgrunden. Därför gör man i så fall rätt i att stanna vid turistmålen där alla tillgängligheter går att få.
Om man däremot kan tänka sig lite mer ovanliga stränder för att kunna snorkla och upptäcka livet i havet, ska man prova sig fram genom att leta upp de mer avlägsna platserna.

Några populära stränder

Runt Kokkari som ligger i norra Samos, finns många fina stränder och där är det också lite mer blåsigt, vilket lämpar sig för den som vill vindsurfa eller ha lite äventyr.
Reser man med småbarn kan man istället fokusera på de lugnare stränderna som Psili Ammos, inte långt från Pythagorion och Vathi. Här är öns mest långgrunda strand med alla faciliteter och två tavernor för den som blir hungrig framåt eftermiddagen. Runt omkring stranden reser sig klippor och man kan alltid hitta skugga med hjälp av pinjeträden.
Den som verkligen vill vara ifred och samtidigt uppleva paradiset på jorden ska ta badbåten från Pythagorions hamn ut till ön Samiopoula som ligger söder om Samos. Stranden är finkornig och havet klarblått och bakom reser sig klipporna, ungefär som på en öde ö i Söderhavet. Det tar ca 1 timme ut hit med en mindre båt.
Om man vill bada i en lagun som i Karibien, ska man bege sig till norra delen av ön för att ta sig till Livadaki Beach. När man ser stranden från ovan ser det faktiskt ut som en rund swimmingpool med sandstrand och låga klippor runt om. Lagunen är ett utmärkt tillhåll för snorklare som lugnt kan simma omkring för att titta på djur och fiskar. Här blåser det sällan och havet är kav lugnt. Dessutom är vyn vykortsvacker. Om man bor på ett hotell i Samos stad är det inte långt till denna gudomliga strand som visserligen måste nås med en skumpig bilfärd på 3 km, men belöningen är verkligen enorm när man står där sedan. Och trots att den är så skyddad så finns det ändå en liten restaurang och solstolar på stranden.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*