Saker att göra i Lyon, Frankrike

Saker att göra i Lyon

Saker att göra i Lyon – Vi har äntligen kommit till Lyon – Frankrikes mathuvudstad och ”gastronomins världshuvudstad”! Alla matentusiaster bör planera en resa till Lyon. Även om du tror att du redan avgudar fransk mat kommer det traditionella Lyonnaise-köket att få dig att bli ännu mer förälskad!

Var exakt ligger Lyon och vad finns det att se och göra? I den här reseguiden till Lyon täcker vi in allt det viktigaste för att se till att din nästa semester till Frankrike går så smidigt som möjligt – även om du bara har 24 timmar på dig i Lyon! Läs vidare för att hitta våra bästa restips för Lyon och favoritplatser att besöka i Lyon.

Var ligger Lyon i Frankrike?

Låt oss börja med geografin: Lyon ligger i den centrala östra delen av Frankrike, ungefär 2 timmar med tåg söder om Paris. Lyon är erkänd som ett av Unescos världsarv och anses vara den tredje största staden i Frankrike efter Paris och Marseille.

Floderna Saône och Rhône slingrar sig genom staden Lyon. Två pittoreska kullar, La Croix-Rousse och Fourvière, är ikoniska inslag i stadens skyline.

Är Lyon värt ett besök?

Vi älskar Lyon av många anledningar. Det nya franska köket har sitt ursprung i Lyon och därför lockar staden några av de bästa internationella kockarna. Staden har 21 restauranger med Michelinstjärnor (år 2021), vilket är en anmärkningsvärd bedrift för stadens storlek.

Lyon lockar dock inte bara matintresserade. Staden har en rik historia som sträcker sig över mer än 2000 år. När du vandrar genom Vieux Lyon (Gamla stan) kommer du att märka många historiska byggnader och landmärken från renässansen, då staden blomstrade på silkesproduktion och handel.

Utanför Gamla stan finner du en helt annan värld: fantastisk modern arkitektur fyller stadslandskapet och drar till sig fotografernas uppmärksamhet.

Så oavsett om du är intresserad av mat, historia och kultur eller konst finns det gott om saker att göra i Lyon för att fylla din resplan!

Ta dig till Lyon

Att ta tåget är det mest populära sättet att ta sig till Lyon från andra städer i Frankrike. Direkta tåg från Paris till Lyon trafikeras av SNCF. Tågen avgår varje dag (utom på söndagar) från tågstationen Gare de Lyon i Paris och tar cirka 2 timmar att anlända till tågstationen Part-Dieu i Lyon.

Att flyga är det snabbaste sättet att ta sig till Lyon om du har ont om tid. Både HOP! och Air France flyger direkt från Paris till Lyon. Den enda skillnaden är att HOP!-flyg avgår från Paris-Orly-flygplatsen medan Air France-flyg avgår från Paris-Charles de Gaulle-flygplatsen.

Från Lyon flygplats till stadens centrum

För att ta sig till Lyon med flyg är den närmaste flygplatsen att flyga till Lyon-Saint Exupéry Airport (LYS), den viktigaste internationella flygplatsen som betjänar Lyon. Spårvagnspendeln Rhônexpress går var 15:e minut och tar dig från Lyons flygplats till stadens centrum på bara 30 minuter. Biljetter kostar 16,30 euro (enkel resa) / 28,30 euro (tur och retur).

Om du har stora resväskor rekommenderar vi att du tar en taxi. En taxiresa från Lyons flygplats till stadens centrum kostar 50-100 euro, beroende på var du kliver av. Taxi kan beställas vid flygplatsens taxistation eller med Uber.

Ta dig runt i Lyon

Det första du bör göra när du planerar din resa till Lyon är att köpa ett Lyon City Card.

Detta exklusiva Lyon City Card hjälper dig att spara på kollektivtrafik, aktiviteter och underhållning genom att ge dig:

  • fri entré till 23 museer och andra turistattraktioner i Lyon.
  • obegränsad tillgång till kollektivtrafiken i Lyon (med möjlighet att inkludera tågtrafiken till flygplatsen i Lyon via Rhônexpress).
  • En guidad tur (välj bland många andra som erbjuds av Lyon Tourism).
  • En flodkryssning från stadens centrum till shoppingcentret Confluence (tillgänglig från april till oktober).
  • VIP-shoppingerbjudanden på Galeries Lafayette Part-Dieu, Printemps, Confluence shoppingcenter och Hard Rock Cafe.
  • 50 % rabatt på Hippocketwifi
  • Cykeluthyrning med Vélo’v för 5 euro i 72 timmar
  • …och mycket mer!

Med alla dessa förmåner kommer du garanterat att upptäcka det bästa av Lyon sightseeing under din vistelse! Korten finns i 1-, 2-, 3- eller 4-dagarsalternativ och kan köpas online eller på flygplatsen Lyon-Saint Exupéry.

Med TCL Network

Lyons kollektivtrafiknätverk drivs av TCL. Med 4 tunnelbanelinjer, 2 bergbanor, 5 spårvägar och många busslinjer tar TCL:s transportnät dig till alla hörn av Lyon!

Med cykel eller elscooter

Ibland är det för långt att gå till en tunnelbanestation. Men det är okej, Lyon erbjuder många andra transportsätt som hjälper dig att utforska staden!

Staden Lyon har utpekade cykelbanor för att cyklister ska känna sig trygga. Om du vill hyra en cykel kan du titta på Vélo’v. Detta cykeldelningssystem är tillgängligt dygnet runt och ger dig flexibiliteten att hämta och lämna tillbaka en cykel på någon av de 349 Vélo’v-stationerna i staden!

Var kan man bo i Lyon, Frankrike?

Lyon är indelat i nio distrikt. Hotellpriserna varierar beroende på vilket distrikt i Lyon du bor i.

Enligt vår åsikt är det bästa distriktet att bo i Part-Dieu (3e arrondissementet i Lyon), som ligger på Rhône-flodens östra strand. Det är mindre turistigt än andra distrikt men ändå mycket bekvämt beläget. Precis vid floden ligger ett charmigt designhotell som heter OKKO Hotels Lyon Pont Lafayette. Detta boutiquehotell i Lyon erbjuder en magnifik utsikt över basilikan Notre Dame de Fourvière och lovar en verkligt minnesvärd vistelse.

Om du vill ha en lyxig vistelse kan du överväga hotell i Vieux Lyon (5e arrondissementet). Denna stadsdel ligger på en kulle och här finns några lyxhotell i Lyon som Villa Maïa och Villa Florentine. Var beredd på de branta backarna, men utsikten är definitivt värd det!

Med så många saker att se och göra är det omöjligt att besöka Lyon på en dag. Vi rekommenderar att du tillbringar minst tre dagar i Lyon för att få en ögonblicksbild av vad denna förtrollande stad har att erbjuda!