Så klarar du högskoleprovet

Så klarar du högskoleprovet

Inlägget är skrivet i samarbete med hpguiden.se

Högskoleprovet närmar sig med stormsteg och det är viktigt att du i ett tidigt skede börjar förbereda dig inför det kommande provet. Genom att till exempel läsa igenom gamla högskoleprov kan du få en djupare inblick över hur provet är strukturerat och även få en ledtråd för vilka typer av frågor som möjligtvis kommer att inkluderas vid ditt provtillfälle.  

Att använda hjälpsidor som till exempel Hpguiden.se, gör att du kan testa dina kunskaper och vara väl förberedd till högskoleprovet. Hpguiden erbjuder både ett väldigt inkluderande och kostnadsfritt alternativ, eller ett VIP-alternativ för dig som verkligen vill lyckas på högskoleprovet och även kamma hem ett bättre slutresultat. Med VIP-alternativet får du bland annat göra övningsuppgifter med förklaringar och kan få support av en personlig coach som själv skrivit 2.0 på högskoleprovet! 

Hur högskoleprovet är uppbyggt 

Högskoleprovet består av flera olika delar, som kommer att testa både dina matematiska kunskaper och din språkförståelse. Testet består av två delar som innefattar en kvantitativ- och en verbal del. Detta sträcker sig över fem olika delar med paus emellan för att du ska kunna fylla på energiförrådet igen och vara redo för nästa del. Så vad innefattar dessa två olika delar egentligen lite mer specifikt? 

Den kvantitativa delen är inriktad på att testa dina logiska och matematiska kunskaper. Du kommer att testas genom 12 olika frågor om logisk problemlösning, du kommer även att behöva urskilja tabeller, diagram och olika kartor. Resterande frågor rör matematik och kvantitativa jämförelser. Totalt innefattar denna del 80 frågor.  

Den verbala delen fokuserar istället på att testa dina verbala kunskaper och består också av 80 frågor. Provet inkluderar då frågor för att få en förståelse om din svenska och engelska läsförståelse. Dessutom inkluderar den verbala delen ett test som mäter din ordkunskap och innefattar även 20 olika frågor som rör området meningskomplettering.  

Vad du bör ta med dig till högskoleprovet  

Att vara väl förberedd är viktigt och kommer inte bara att lugna dina nerver, utan även bidra till att du besitter rätt kunskaper för att få ett bra slutresultat. Genom att besöka Högskoleprovguiden innan, ökar du dina chanser markant till att lyckas! Utöver detta är det några andra saker som du bör tänka på och ta med dig för att underlätta upplevelsen och hålla humöret på topp.  

Högskoleprovet tar några timmar att genomföra och det är därför viktigt att du har med mycket tilltugg och dryck för att hålla energin på topp. Ta även med blyertspennor, vässare och suddgummi för att du ska kunna ändra i dina provsvar om det behövs.  

Säkerställ även att du är där i god tid och att du håller dig lugn genom provet. Lycka till!