Rios bästa stränder

Rio de Janeiro är världsberömt för sina typiska stränder som fylls hela dagarna av turister och välsvarvade människor. Här kan man beskåda de allra minsta baddräktsmodellerna som inte lämnar mycket åt fantasin. Stränderna är lika besökta på kvällarna med barer, musik och fester och här har många fotbollsspelare börjat lira boll på sanden. I artikeln kan man läsa om de 3 bästa stränderna i eller runt omkring Rio.

Ipanema

Detta är, tillsammans med Copacabana, Brasiliens mest kända sandstrand och har även ett gediget shoppingdistrikt bakom sig. Ipanema är även en stadsdel och räknas till de lyxigare delarna av Rio. Området anses också vara ett av de säkraste områdena i staden. I stadsdelen finns även en hel del kultur och teatrar att gå på.
Ipanema bildar en sammanhängande strand med Leblon och Arpoador. Vid den västra änden reser sig två gigantiska klippor. Här finns badvakter på ett flertal ställen, då vågorna har en tendens att bli uppemot 3 meter höga. Det är därför en idealisk plats för alla surfare. Stranden blev främst känd då Antônio Carlos Jobim och Vinícius de Moraes skrev bossa nova-sången ”The girl from Ipanema”.

Copacabana

Detta är Rios allra mest kända strand som har figurerat i många sånger och filmer. Precis som Ipanema är det även en stadsdel och har en 4 km lång strandremsa. Vid den södra delen kan man se Copacabanafortet som är en militärbas med museum och intressant historia. Många händelser äger rum på Copacabana. Här har stora artister haft konserter och vid nyår samlas miljoner människor här för att njuta av fyrverkerier.
Här spelas det fotboll som aldrig förr och är man sugen på någon annan sport kan man spela beachvolley eller surfa. Copacabana har nog planetens mest obefintliga badplagg och en hop av modemedvetna soldyrkare. Ju mer vältränad och plastikopererad man är, desto mer passar man in i gänget.
Trots att området räknas som ett av de finare, förekommer många rån och mycket gatuvåld här på nätterna. Om man färdas i bil i Rio och framförallt vid stränderna som möts av favelorna på höjderna, bör man alltid hålla bilen i rörelse, även vid trafikljus om man känner att man blir förföljd. Om man då möts av polisen för att man kört mot rött, ser polisen mellan fingrarna om man säger att man har någon hack i häl.

Costa Verde – den gröna kusten

Den här kustremsan ligger sydöst om Rio och sträcker sig ända in mot São Paulos gränsområden. Den är 26 mil lång och har man bil, får man bara inte missa detta paradis av stränder och natur. Många menar att dessa stränder hör till världens vackraste. På vägen finns många rastplatser och fiskebyar som serverar alla havets läckerheter på menyerna. Utmed kusten ligger inte bara längre stränder utan även en hel del laguner och vikar med det mest turkosa vatten som någonsin setts, omgivna av svalkande palmer och fiskeskutor. Inte sällan har man känslan av att befinna sig helt på en ö i Söderhavet, tack vare den lugna atmosfären här.
Och det är inte bara en strand som kan fånga uppmärksamheten, utan tiotals små guldkorn som får en att stanna till. Vad kan vara ett skönare alternativ till storsträndernas bikinimodeller och surfare, än dessa små paradisplatser som kan få den mest stressade att koppla av? Dock måste man ha en hyrbil för att komma hit. Att stanna med buss här och var är inte att rekommendera och tar alldeles för lång tid.