Rio de Janeiro

Rio, staden som lever livet året runt, är Brasiliens näst största med ca 13 miljoner om man räknar med hela storstadsområdet. Namnet betyder egentligen januarifloden på portugisiska och upptäcktes också av portugisiska handelsresande på 1500-talet. Staden är indelad i fyra zoner och totalt 133 stadsdelar. I söder finns de berömda stränderna Copacabana och Ipanema. I centrum är det historien som ligger i fokus med kulturella byggnader och intressanta kyrkor. I norr ligger världens näst största fotbollsarena samt flygplatsen och universitetet. I den västra zonen kan man finna kontraster i och med att den ena delen består av medel- och låginkomsttagare och den andra av rika människor runt en vacker strandregion.

Typiskt för Rio

Rio har många vackra byggnader och sevärdheter men en av de mest berömda är förmodligen Kristus-statyn av Paul Landowski. Den står högst upp på det 710 meter höga berget Corcovado och representerar kristendomen och Rios beskyddare. Den började byggas 1922 och blev klar 1931. Den 30 meter höga statyn har blivit Brasiliens landmärke och en av de mest berömda sevärdheterna i världen. Den är idag ett av världens sju nya underverk.
Rio består av flera berg i bakgrunden – det ena kallat Sockertoppen. Detta berg är ett populärt utflyktsmål, inte minst för bergsklättrare och vandrare. Toppen kan nås via en linbana och är flitigt besökt av turister.
Förutom berg och byggnader är Rio känt för sina stränder samt sitt underbart glädjefyllda leverne med dans och sång. Stränderna är en symbol där alla människor samlas, inte bara för att få solbränna utan för att visa upp sina vackra kroppar och det senaste bikinimodet. Utseende är mycket viktigt i Brasilien och många nya plastikkirurgimetoder kommer därifrån. Vad sägs om en brazilian butt lift eller en brasiliansk bikinivaxning? På Rios stränder har många av de brasilianska fotbollsstjärnorna startat sina karriärer och överallt ser man nationalsporten utövas av unga grabbar i sanddynerna.
Sist men inte minst måste man nämna karnevalen i Rio som ett av årets händelser där tusentals och åter tusentals samlas för att dansa samba, smycka ut sig och ha trevligt hela natten lång. Karnevalen hålls före påskfastan och började sin historia redan på 1700-talet.

Omgivningarna

Rio har både eleganta och fattiga omgivningar. Lika mycket som det finns rikedom i Brasilien, lika mycket kan man också se fattiga människor som sliter i städernas favelas (slumområden). Här är det ofta djungelns lag som gäller och polisen gör razzior med jämna mellanrum där många riskerar att bli skjutna. Trots detta bidrar favelorna med många trender och nyskapande livsstilar som sedan sträcker sig till andra platser i världen. Den mest kända favelan i Rio de Janeiro, heter Rocinha och ligger söder om staden. Den anses vara den största kåkstaden i världen med 100 000 invånare. Det kan vara intressant att se dessa platser på närmare håll men man ska vara mycket försiktig om man som turist vill ge sig in här. Det sker verkligen på egen risk.

Förutom favelorna har Rio naturligtvis andra platser som inbjuder till utforskande. Utanför staden ligger underbara vattenfall som Bahia eller Gröna Kusten som i stort sett är paradiset som trillat ned på jorden. Är man i Brasilien ska man, om man har möjlighet, åka runt och titta på allt det som landet har att erbjuda. Uppe i bergskedjan utanför Rio ligger även den gamla kejsarstaden Petrópolis med värdshus och spa och en fantastisk historia. Så ta vara på vistelsen i ett av världens mest spännande länder.