Resor till Kroatien: Möt det vackra landet Kroatien

Resor till Kroatien

Resor till Kroatien – Det är många svenskar som har varit i Kroatien på semester. Detta vackra land som erbjuder hav berg och många sevärdheter. Det är fullt av saker att se i Kroatien och det faktum att det är många som åker dit gör att folket är vana vid turister och det finns fullt av restauranger överallt med utsökt mat. Maten är generellt sett lite som medelhavsmat är i stort i Grekland och Italien men med en balkansk touch med andra kryddor och mycket bröd. Klimatet är mycket bra och om sommaren är det väldigt varmt vilket kanske inte är fullt så populärt för oss svenskar som senvåren och tidig höst. Det är antagligen den bästa tid att besöka Kroatien då du kan förlänga sommaren genom att åka dit när det fortfarande är väldigt varmt där men det börjar bli kallare här hos oss eller sommaren inte riktigt har kommit igång.

Snabbt att komma dit

Från Köpenhamn, Göteborg och Stockholm går det många flyg direkt till Kroatien och lika destinationer. Till Split från Köpenhamn kommer du på ungefär 2 timmar och en kvart och flyger du från Göteborg får du lägga på cirka 30 minuter och Stockholm ytterligare 30 minuter. Ska du till Dubrovnik som också är ett populärt resmål tar resan cirka 20 minuter längre men Kroatien är så litet att du kommer överallt på under 3 timmar från södra Sverige eller Köpenhamn. Split, Dubrovnik, Zadar och Pula är de vanligaste orterna att resa till. Alla ligger vid kusten så det är bara att välja en av dem och du kommer att få uppleva kusten och det vackra medelhavet. Vad kan du då göra i Kroatien?

Staden i Dubrovnik är magisk

Den gamla staden i Dubrovnik är helt magisk. En del av Game of Thrones är inspelad i Dubrovnik för att det ser så medeltida ut. Även Star Wars är till viss del inspelad här. Det går också att ta en linbana upp på ett berg som ligger nära och därifrån har du en makalös utsikt över hela staden. Inne i staden finns det även många små caféer och restauranger samt museer som visar hur livet i Kroatien har sett ut under århundraden.

I Split finns en strandpromenad som är känd och det med rätta. Den har både en känsla av att vara gammal men också en känsla av att vara modern. De har lyckats att bevara den gamla känslan när de har byggt nytt. Här kan du smaka på god glass eller shoppa i någon av de små butikerna som finns där. Längs med hela strandpromenaden finns det palmer.

Forsränning för den våghalsiga

I floden Cetina kan du njuta av en forsränning om du vågar. Du sitter i en gummiflotte som tar dig nerför floden och stundtals är det ganska mycket fors. Du har en guide med dig dock som ser till att det alltid är säkert och ni måste ha livvästar så det är säkert om än lite skrämmande. Roligt är det i alla fall och ifall du gillar adrenalin är det nästan ett måste när du är i Kroatien.

Gillar du vin så bör du ta dig till Imotski. Det är ett område som är känt för sin bördiga jord och jorden där sägs kunna producera en av världens godaste vindruvor för att göra vin. Det finns många små lantgårdar som erbjuder sitt eget lokalt producerade vin och det är roligt att stötta små företagare som verkligen brinner för sitt hantverk.

Summa summarum så finns det otroligt mycket att göra i Kroatien, det här vara bara en bråkdel. Folket är trevliga, vädret är bra och maten är utsökt.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*