Grekland har länge legat högt upp på mångas listor över platser att besöka. Landet har dessutom länge betraktats som civilisationens vagga och har ett otroligt rikt kulturarv. Öarna som Kos, Kreta och Rhodos har dragit till sig mängder av turister sedan decennier och huvudstaden Aten med dess antika tempel, bör absolut ses åtminstone en gång i livet. Om man fortfarande inte varit där eller behöver lite uppdatering om läget i Grekland samt lite värdefulla tips inför resan, så ska man fortsätta läsa.
Klimat
Södra Grekland har ett typiskt medelhavsklimat med korta, torra vintrar och solsäkra somrar. Åker man hit får man garanterat sol och den norra delen kan få mer frost och även lite snö under vintern, samtidigt som landet har mycket varma somrar.
En del jordskalv kan förekomma i Grekland, både på fastlandet och utmed kusterna. landet ligger nämligen i en seismiskt aktiv zon som berörs av jordbävningar då och då.
Valuta
Grekland har Euro som sin nuvarande valuta. Att betala med kort är inte lika vanligt i Grekland, så man ska alltid se till att ha med sig en viss summa i kontanta medel om man reser hit.
Eluttag
Elen i Grekland är densamma som i Sverige, vilket innebär att man slipper adaptrar.
Säkerhet i Grekland
Precis som i övriga Europa, ska man vara på sin vakt vid större folksamlingar och liknande, då det kan förekomma terrorattentat. Dock är Grekland ett relativt tryggt resmål om man ibland bortser från demonstrationer i Aten och Thessaloniki, där fredliga demonstrationer ibland kan urarta. Turister uppmanas därför att undvika dessa och dessutom skriva upp sig på svensklistan på UD för att man lätt ska kunna nå dem om det uppstår krissituationer.
Vid sjukdom
Grekiska sjukhus är kanske inte kända för att vara Europas bästa men de håller åtminstone måttet fram tills man klarar att åka hem igen. Då Grekland är ett EU-land kan man som EU-medborgare ta med sig det europeiska försäkringskortet som man beställer gratis hos Försäkringskassan. Man bör se till att ta med sig en gällande reseförsäkring eller en hemförsäkring som också täcker reseskydd ifall man skulle råka ut för en personskada eller allvarlig sjukdom. Normalt behöver man inte vaccinera sig mot något om man ska vara inne i städerna eller vid någon av de populära badorterna, men ska man vistas på landsbygden kan en vaccination mot hepatit A eller B vara bra.
Dricksvattnet i Grekland
Man kan dricka vattnet i Grekland även om man uppmanas att köpa det på flaska. Förvisso är det inte lika farligt som att till exempel dricka vattnet i Indien eller Asien, men det smakar inte särskilt gott, då det ofta har en bismak av klor. Vill man vara helt säker så ska man köpa vattenflaskor att ta med ut.
Handikappvänligt eller ej
I Grekland är tillgång till stränder och övriga platser inte speciellt lämpade för handikappade. Om man åker med en researrangör kan man som funktionshindrad säga till innan avresa och även helst innan bokning att man kräver extra hjälp, men åker man på egen hand kan detta medföra bekymmer.
Hyrbil
Det förekommer många olyckor i Grekland, då folk gärna kör hursomhelst. Ofta är vespor involverade så det gäller att se upp när man är ute på vägarna. På flygplatserna eller i de större städerna samt på öarna går det bra att hyra en bil. Många hyrbilsfirmor har en åldersgräns, som bara gör att folk mellan 21-70 år får hyra. Olika regler gäller för olika firmor.