Reseguide till Borneo

orangutang

Borneo har några av världens mest djurrika ekvatoriala regnskogar, otroliga landskap (över och under vågorna) och en rik ursprungsbefolkningskultur.

Uråldriga regnskogar

Om du alltid har längtat efter att få uppleva den fuktiga fruktbarheten i en riktig ekvatorial regnskog kommer Borneo att uppfylla dina vildaste drömmar. Öns djungler frammanar avlägsenhet och äventyr med sina ogenomträngliga bladverk och långbåtsutflykter i deras hjärta. Men om du tittar lite närmare så framträder nyanser: Krukplantorna, lianerna och orkidéerna i låglandsskogen ger plats åt barrträd och rhododendron när du klättrar uppför bergskedjan Mt Kinabalus flanker. Trots avskogningen förblir stora delar av den borneanska regnskogen intakt, skyddad av bevarandeprojekt vars livskraft delvis beror på inkomster från turister.

Djurliv

För många besökare på Borneo är det mest minnesvärda ögonblicket när de får se en vild orangutang eller en proboscisapa svinga sig genom djungelns trädkronor, se en irrawaddydelfin i det sydkinesiska havets skimrande vatten eller se en pygméelefant, en molnleopard eller en saltvattenkrokodil. Djungeldjuren är skygga av naturen, men en bra guide kan hjälpa dig att se skillnaden mellan en vinstock och en vinstocksorm, mellan en kvist och en pinneinsekt och mellan en gibbons rop och en hornbillens rop.

Kulturella rikedomar

Borneo samlar en häpnadsväckande mängd olika kulturer och språk, och uråldriga traditioner av gästfrihet innebär att besökare välkomnas. De flesta städer har betydande kinesiska samhällen, de pittoreska kampung (byar) vid kusten i Sabah och Sarawak befolkas huvudsakligen av malajer, och du kan interagera med Iban, Dusun, Murut, Penan och andra inhemska grupper i inlandet, och med Rungus och Bajau längs kusten. Borneos Dayak-grupper slutade för länge sedan att jaga huvuden, men gamla seder och ceremonier lever kvar i långhusen – övernattningar och flerdagarsvistelser tillsammans med lokala guider är möjliga och bättre än ett dagsbesök.

Kulinarisk smältdegel

Borneos varierande etniska och kulturella bakgrund gör att öns kök är lika varierande som de är utsökta. Fisk och skaldjur från Sydkinesiska havet serveras färskt på kinesiska restauranger, rökiga satay-stånd lockar på malajiska nattmarknader och indonesiska restauranger sätter smaklökarna i brand med kryddig sambal. Till och med lilla Brunei har sina egna kulinariska traditioner, liksom Borneos många inhemska grupper. Från Kelabit-folkets sublima matlagning – inklusive Bario ris och ananascurry – till Iban-rätter som bambukyckling och midin djungelblomma, Dayak-köket är olikt allt du någonsin har smakat.